«Κόφτης» στους ανεμβολίαστους

Νέα

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου ως και τις 31 Μαρτίου 2022 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας προκειμένου να αναχαιτιστεί το «τέταρτο κύμα» της πανδημίας δίνοντας βαρύτητα-προς το παρόν, στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Ο Βασίλης Κικίλιας, και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου παρουσίασαν το σχέδιο που θα ισχύει το επόμενο διάστημα. 

Ο υπουργός ξεκίνησε τις ανακοινώσεις του λέγοντας πως τα τωρινά δεδομένα δείχνουν πως πλέον μιλάμε « για μία πανδημία ανεμβολίαστων» καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία «Πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ –Covid είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε, προσθέτοντας πως στόχος είναι από εδώ και στο εξής τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά.

«Επιλογή έχουμε και συνολικά έχουν εμβολιαστεί πλήρως κοντά στους 6 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Ήδη μετά τις 15 Αυγούστου έχουν αυξηθεί οι αριθμοί», ανέφερε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας πως χρειάζονται «περίπου 1 εκατ. εμβολιασμοί ακόμη για να φτάσουμε στο επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Μέτρα Δημόσιας Υγείας θα υπάρξουν και αυτό το φθινόπωρο αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους καθώς στόχος είναι να σταματήσει η μετάδοση του ιού και να θωρακιστεί το ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει παράταση για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οι οποίοι από εκείνη την ημέρα θα τίθενται σε αναστολή.

 

Τα μέτρα 

 

Ως προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και η τιμή του θα είναι στα 10 ευρώ. Το τεστ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app. 

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές, χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα. Οι μαθητές θα λαμβάνουν 2 self tests ανά εβδομάδα δωρεάν από το κράτος. Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test ανά εβδομάδα με δική τους δαπάνη. 

Όσοι ανεμβολίαστοι πολίτες ταξιδεύουν υποχρεώνονται να κάνουν ένα rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι. Τα παιδιά 5 -12 ετών θα κάνουν self test. 

Στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο οι εμβολιασμένοι. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε ιδιωτικές δομές.

Όσον αφορά τους δημόσιους χώρους: 

Στους κλειστούς χώρους εστίασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες έως 6 μήνες από την διάγνωση. Το ίδιο θα ισχύει και για τα γήπεδα. 

Μόνο στους κλειστούς χώρους σε θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα έχουν πρόσβαση τόσο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι ανεμβολίαστοι το επιθυμούν έχοντας κάνει rapid test εντός 48 ωρών. Σε περίπτωση όμως που οι χώροι αυτοί επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, τότε θα έχουν 100% πληρότητα. 

Οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ξέρουν ποιοι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι και να ζητούν τα ανάλογα έγγραφα. Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση θα πρέπει να υπάρχει επισήμανση για χρήση μάσκας.

Πιο αναλυτικά θα ισχύσουν τα εξής:

Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης): Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι εν λόγω επιχειρήσεις-χώροι θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους.

 

Α. Κοτανίδου: Εμπιστευτείτε την επιστήμη

 

Η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, κατά τις ανακοινώσεις για τους ανεμβολίαστους, κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν την επιστήμη.

Η κυρία Κοτανίδου, αναγνώρισε τις ανησυχίες όσων δεν εμβολιάζονται, προειδοποίησε όμως πως είναι πολύ εκτεθειμένοι στον κορωναϊό, και η παρέμβαση στον οργανισμό με το εμβόλιο είναι πολύ μικρή, συγκριτικά με τον κίνδυνο που έχει ο οποιοσδήποτε να νοσήσει βαριά από την Covid-19.

«Η πρόληψη είναι η βασική συνιστώσα της αντιμετώπισης του προβλήματος. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε όλους τους ασθενείς. Όταν αρκετά άτομα αποκτούν ανοσία, τότε διακόπτουμε την ανάπτυξη και τη συντήρηση της επιδημίας», υπογράμμισε.

Η κυρία Κοτανίδου υπερασπίστηκε το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων.

«Έχοντας ζήσει τα προφίλ των ασθενών και των οικογενειών τους όταν τους ανακοινώνουμε ότι πρέπει να διασωληνωθούν, καλώ με τον πιο εμφατικό τόνο, όσους έχουν ενστάσεις να μην διστάσουν να εμβολιαστούν».

 

Πανελλαδική στάση εργασίας από την ΠΟΕΔΗΝ 

 

Τέλος, σε πανελλαδική στάση εργασίας 10:00 – 15:00 προχωρά την Πέμπτη (26 Αυγούστου), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αίτημα την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά της covid-19.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι ο νόμος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα διαλύσει την δημόσια υγεία και καταθέτει αίτημα αναστολής και ακύρωσής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ