Κλείνει πανελλαδικά η εστίαση την Τρίτη

Νέα

Ο πρόεδρος του Σωματείου εστίασης Χρήστος Τάτσης για τα νέα μέτρα

Σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης προχωρούν όλοι οι ιδιοκτήτες συναφών επιχειρήσεων  την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ζητώντας την άμεση στήριξη του κλάδου τους.

Ο πρόεδρος του σωματείου Εστίασης Χρήστος Τάτσης αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στα μαγαζιά αλλά και στην αναγκαιότητα στήριξης καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε λουκέτα και απολύσεις:  «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα των κινητοποιήσεων που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Κυρίαρχα αιτήματα είναι τα εξής:

-Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

-Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.

-Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

-Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

-Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

-Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και

-Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021».

Στο μεταξύ,ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς να αποσπάσει όμως καμία δέσμευση.

Μεγαλύτερο πλήγμα έφεραν τα νέα μέτρα

Η εφαρμογή των νέων μέτρων από το προηγούμενο Σάββατο προκάλεσαν προβλήματα στην εστίαση. «Οι ανεμβολίαστοι πελάτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τεστ και έπειτα να βγουν έξω για τον καφέ ή το ποτό τους. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς και φυσικά για εμάς. Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Σάββατο δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις, καθώς περιορίζουν κατά πολύ τους δυνητικούς πελάτες. Έκανε λόγο για μείωση τζίρου 30 – 50% πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο, δηλαδή τις δύο πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων, ενώ Δευτέρα και Τρίτη, ανέφερε πως η μείωση έφθασε και το 80%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τους περίπου 96.000 ελέγχους σε όλη τη χώρα  η παραβατικότητα στην εστίαση είναι κάτω του 0,5%.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ