«Καλοκαίρι καθήμενων» σε εστίαση και ψυχαγωγία

Νέα

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων» λέγοντας ότι πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία.

Ως προς τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης ανακοίνωσε: έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες. «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καθημένων. Ο ιός δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο».

Από τις 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους. Θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τους κλειστούς χώρους διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη έως 85% της επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς είτε μικτοί χώροι.

«Ό,τι είναι κλειστό είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους», υπογράμμισε.

Για τους αθλητικούς αγώνες και τα γήπεδα σημείωσε πως θα γίνονται μόνο με θεατές σε αμιγείς χώρους κλειστούς οι ανοιχτούς, χωρητικότητα στο 80% του συνόλου, 5% μπορεί να είναι ανήλικοι με τεστ. 25.000 για τα υπαίθρια γήπεδα, 8.000 κλειστά γήπεδα «ταβάνι».

Για τους αμιγείς χώρους οι ανήλικοι θα μπορούν να μπαίνουν με self test και δήλωση γονέα ότι το έχουν κάνει.

Σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση για τον εμβολιασμό των εργαζομένων.

«Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και όσοι εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν πέντε ημέρες άδεια», σημείωσε ακόμη. Δεν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, είναι προαιρετικός, διευκρίνισε.

Αναφορικά με τα πρόστιμα στα καταστήματα θα ισχύουν τα εξής:

Πρώτη παράβαση: Για τα καταστήματα κάτω των 200 τμ πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη

Για καταστήματα άνω των 200τμ. Πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή 7 μέρες

Στην περίπτωση υποτροπής: Για όλους ανεξαρτήτου εμβαδού 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης 60 μέρες αναστολή άδειας λειτουργίας. 

 

Αργοσβήνει η εστίαση…

 

Ο Πέτρος Παλάσχας ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης αναφέρθηκε στην κατάσταση που ζουν καθημερινά οι άνθρωποι που εργάζονται σε τέτοιες επιχειρήσεις. Αβεβαιότητα, αγωνία και πολλά συσσωρευμένα έξοδα που είναι αδύνατον να καλυφθούν καθώς έχει μειωθεί η κίνηση στα μαγαζιά της εστίασης και της ψυχαγωγίας. 

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αποφάσισε από μόνη της να θέσει όλους τους εσωτερικούς χώρους για χρήση μόνο στους εμβολιασμένους ενώ πολλά καταστήματα δεν διαθέτουν καν εξωτερικούς χώρους και άρα χάνουν την καλοκαιρινή κίνηση έστω και αυτή τη μικρή. «Υπάρχουν συνάδελφοι για τους οποίους δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους δεν έχουν εξωτερικούς χώρους» σημειώνει ο κ. Παλάσχας που μίλησε και για την αλλαγή στο μοντέλο διασκέδασης και ψυχαγωγίας με τους περισσότερους να μην θέλουν να βγουν ή να βρίσκουν άλλους τρόπους επιλέγοντας να μείνουν σπίτι με φίλους. 

«Δεν ξέρω! Κάθε μέρα ανακοινώνονται και νέα μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λύση για τίποτα και για κανέναν» καταλήγει ο κ. Παλάσχας. 

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ