1η δόση ως 16/8 για όλο το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό

Νέα

Στην εξειδίκευση των τεσσάρων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Οι τρεις υπουργοί εξειδίκευσαν τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τις ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων:

* Έως τις 16/8 πρέπει να έχει προβεί στην 1η δόση εμβολιασμού το σύνολο του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού σε υγειονομικές μονάδες & δομές φροντίδας. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών από τη 16η Αυγούστου και μετά. Πρόστιμο 50.000-200.000 ευρώ θα επιβάλλεται στις μονάδες που δεν θα συμμορφωθούν

*Τα πρόστιμα ορίζονται, για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ. Κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να έχει πλήρως εμβολιαστεί, είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε πως τα πρόστιμα για μη τήρηση των κανονισμών είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όσον αφορά τις μονάδες φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα πρόστιμα, εξήγησε, ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως 200.000 ευρώ.

* Υποχρεωτικός επίσης καθίσταται ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1/09 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

 

Υψηλά τα ποσοστά στο ΠΓΝΙ 

 

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στο δημόσιο σύστημα υγείας προσεγγίζει το 70% σε υγειονομικούς, αλλά και διοικητικό προσωπικό, με το αντίστοιχο ποσοστό σε τοπικό επίπεδο να είναι μεγαλύτερο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΠΓΝΙ, όπου όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φλούδας, έχει εμβολιαστεί το 82% του συνόλου του προσωπικού. 

«Ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι καθήκον και υποχρέωση. Κάθε άλλη προσέγγιση στο ζήτημα του εμβολιασμού, αποδυναμώνει τη δυναμική του εμβολιασμού. Οι υγειονομικοί έχουμε πληρώσει ακριβά την πανδημία, μετρώντας μέχρι σήμερα 27 θύματα που νόσησαν από τον ιό. Θα πρέπει πάντως να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις, όπου υπάρχουν προβλήματα υγείας ή προσωπικοί λόγοι που είναι μία επικείμενη εγκυμοσύνη, που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Πιστεύω, ότι με την ενημέρωση των εργαζόμενων και την πειθώ μπορείς να πετύχεις πολλά περισσότερα, γιατί η δράση γεννά αντίδραση και δε φέρνει πάντα το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

 

Χωρίς πίεση παρά την αύξηση κρουσμάτων 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη συνεχιζόμενης αύξηση των καταγραφών κρουσμάτων και στην περιοχή των Ιωαννίνων, δεν αποτυπώνεται κάποια πίεση στο σύστημα υγείας παρότι μόλις την Κυριακή, ημέρα εφημερίας του ΠΓΝΙ έγιναν πέντε συνολικά εισαγωγές ασθενών, χωρίς μέχρι χθες να υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής στη ΜΕΘ.

«Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί η πίεση δεν αφορά μόνο τις ΜΕΛ ή τις ΜΕΘ, αλλά το σύνολο του νοσοκομείου. Έχουν επιστρέψει στη δουλειά και οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όμως το κύριο βάρος της λειτουργίας του νοσοκομείου σηκώνουν οι μάχιμοι εργαζόμενοι που μετρούν 18 μήνες απίστευτου εργασιακού βίου, με ελάχιστη ανάπαυση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε κι εμείς, ότι η Πολιτεία έχει χρέος να σταθεί δίπλα στους υγειονομικούς, χωρίς εξαιρέσεις, όπως έκανε με τους αναισθησιολόγους, αλλά αναγνωρίζοντας και ικανοποιώντας το αυτονόητο δικαίωμα ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά και προχωρώντας στη μισθολογική τους αναβάθμιση», ανέφερε ο κ. Φλούδας.