Στα Γιάννενα βρέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊώαννου στα πλαίσια της έναρξης του Study Abroad Program.
Πρόκειται για το πρώτο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια George Mason University και University of Florida.
Ο υφυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος καθώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναπτύσσει την εξωστρέφεια και την διεθνοποίηση, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας συνολικά για όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκαινιάζει με υπερηφάνεια το πρώτο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμά του σε συνεργασία με καταξιωμένα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην εκπαίδευση», είπε ο υφυπουργός τονίζοντας ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος το diploma θα έχει τις επίσημες σφραγίδες και των δυο ιδρυμάτων: του ελληνικού αλλά και του ξένου πανεπιστημίου. Αυτό είναι σημαντικό για τους πτυχιούχους καθώς τους ανοίγονται σημαντικές προοπτικές για το μέλλον τους.
Αυτή η συνεργασία είναι το πρώτο κοινό μάθημα ενός νέου διεθνούς προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο εκπαίδευση στην ενιαία υγειά για την παγκόσμια αειφορία, που συνιστά ένα τα πέντε Διεθνή Μεταπτυχιακά Προγράμματα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τον υφυπουργό συνόδευε η βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα που στάθηκε και εκείνη στη σημασία αυτής της προοπτικής για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που ήδη ξεκίνησε.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι αντιπεριφερειάρχες, υποδέχτηκαν τον υφυπουργό στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου και είχαν μια σύντομη συνάντηση με επίκεντρο τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Παρούσα και η Καθηγήτρια Κατερίνα Πλακίτση, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου που είναι και η συντονίστρια του προγράμματος.
Εν αναμονή των μέτρων
Αναφορικά με τα μέτρα στα Πανεπιστήμια, ο υφυπουργός εξήγησε ότι σύντομα θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση καθώς θα έρθει νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή.
Δίνοντας το γενικό πλαίσιο είπε ότι θα υπάρχει συνέπεια για τις πράξεις και τις παραβάσεις ενώ τόνισε στέλνοντας ένα μήνυμα στους πρυτάνεις όλης της χώρας πως οι θέσεις δεν είναι “μόνο δημόσιες σχέσεις” αλλά απαιτούν και αποφάσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Τέλος, επεσήμανε πως είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στα πλαίσια ενός Ιδρύματος το οποίο ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης και άλλο να θεωρείς ότι μπορείς να μπαίνεις, να τραμπουκίζεις, τονίζοντας πως τα δημόσια πανεπιστήμια ανήκουν στον Έλληνα πολίτη για να προσθέσει ότι «…Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στην Εφορία».
Και ολίγον από ενεργειακό κόστος
Ο υφυπουργός ρωτήθηκε και για το πάγιο αίτημα των Πανεπιστημίων για το ενεργειακό κόστος και την κάλυψη των αναγκών από το Υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Παπαϊωάννου αναγνώρισε το πρόβλημα και τόνισε ότι είναι σε συνεργασία με τα πρυτανικά συμβούλια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα του ενεργειακού κόστους ειδικά σε κάποια περιφερειακά πανεπιστήμια όπως είναι και το δικό μας. Να θυμίσουμε ότι το θέμα είχε τεθεί στην πρόσφατη σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε στη Χαλκιδική.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ, από την εφημ. “Πρ. Νέα” 23-5-2025