Έρχονται και στο λιανεμπόριο τα self test

Νέα

Από τη Δευτέρα εισέρχονται τα self tests για τον έλεγχο της διασποράς του κορωναϊού στους χώρους εργασίας.

Το λιανεμπόριο ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και αρκετό διάστημα και ήδη υπάρχει μια καλή ροή στην λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που παλεύουν να βρουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας με τον πελάτη.
Στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση επιστρατεύει ένα ακόμη «όπλο» ώστε τόσο οι εργαζόμενοι, οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων αλλά και οι πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει έλεγχος και άρα μεγαλύτερη ασφάλεια για τις μετακινήσεις και τις αγορές τους στα καταστήματα.

Από τη Δευτέρα εισέρχονται τα self tests για τον έλεγχο της διασποράς του κορωναϊού στους χώρους εργασίας.
Το αυτοδιαγνωστικό τεστ γίνεται υποχρεωτικό για την προσέλευση των εργαζομένων: στο λιανεμπόριο συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων & ποτών.
Ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Νταλαμαγκας ερωτηθείς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απόφαση του υπουργείου να επεκτείνει το μέτρο στο λιανεμπόριο καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούν όλοι να αισθάνονται πιο ασφαλείς.
«Είναι μια θετική εξέλιξη η έλευση των self test και για εμάς στο λιανεμπόριο. Με την ενέργεια αυτή ο ιδιοκτήτης, ο εργαζόμενος και φυσικά ο πελάτης νιώθει ασφάλεια καθώς θα υπάρχει επαναλαμβανόμενος έλεγχος και συνεχής» τόνισε για να συμπληρώσει ότι «την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει άνοδος της κίνησης στην αγορά» συμπληρώνοντας ότι η αγοραστική κίνηση θα εξαρτηθεί από το τι θα επιτραπεί την περίοδο του Πάσχα.

Η διαδικασία για τα self test

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.
Οι εργαζόμενοι υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την ακόλουθη διαδικασία:
Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο».
Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ