Επιζητά νωρίτερα την εκκίνηση του τουρισμού η Ήπειρος

Νέα

Αίτημα για άνοιγμα πριν τις 14 Μαΐου κατέθεσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης

Να ξεκινήσει νωρίτερα η λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων στην Ήπειρο, και όχι από τις 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπ. Τουρισμού, ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και αρμόδιος για θέματα τουρισμού στην Ήπειρο Στράτος Ιωάννου.
Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης υπέβαλε το σχετικό αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, ώστε να προωθηθεί προς την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού, στο περιθώριο των εξαγγελιών του αρμόδιου υπουργού για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μέχρι τα μέσα του Μαΐου.

Ο κ. Ιωάννου μιλώντας στο ITV τόνισε, ότι οι επιχειρήσεις της Ηπείρου, όπως και άλλων περιοχών της χώρας απέδειξαν με την απόλυτα σωστή τήρηση των πρωτοκόλλων από την περσινή σεζόν, ότι είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας με υγειονομική ασφάλεια και ως εκ τούτου το άνοιγμα για την Ήπειρο, μπορεί να μετατεθεί χρονικά ώστε να ενισχυθεί ο εγχώριος τουρισμός για το Πάσχα.

«Η Ήπειρος μαζί με την Πελοπόννησο, είχαμε το 2020 τους μεγαλύτερους δείκτες επισκεψιμότητας σε όλη τη χώρα, και μάλιστα με απόλυτη τήρηση των μέτρων και τη μέγιστη ασφάλεια. Πιστεύουμε, ότι και φέτος μπορούμε να κάνουν το ίδιο και μάλιστα αντί να ανοίξουν οι μονάδες από τις 14 Μαΐου, να ξεκινήσουν νωρίτερα ώστε να δουλέψουν για να εξυπηρετήσουν τον εγχώριο τουρισμό για το Πάσχα. Θα πρέπει βέβαια να ισχύουν δύο βασικές προϋποθέσεις που είναι αφενός η μείωση των κρουσμάτων και αφετέρου η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Αν αυτά γίνουν, τότε οι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και να λειτουργήσει η περίοδος του Πάσχα ως περίοδος προετοιμασίας για να μπούμε στην θερινή σεζόν», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Ξενοδοχειακές οργανώσεις και σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων, ζητούν να γίνουν κατά προτεραιότητα εμβολιασμοί σε άτομα που εργάζονται στον τουρισμό.
«Θα ήταν ευχής έργο να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα θα πρέπει πρώτα να εμβολιστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες. Αν αυτό γίνει, τότε πιστεύω, ότι μπορούμε να περάσουμε και στον εμβολιασμό των εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Ενδιαφέρον ανάλογο του εμβολιασμού

Στο μεταξύ, όσο προχωρά ο εμβολιασμός σε χώρες από τις οποίες προέρχεται ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών της χώρας, τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου.
Ήδη πάντως υπάρχουν καλά επίπεδα στις προκρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο από τη Μεγ. Βρετανία, τη Γερμανία, τις σκανδιναβικές χώρες αλλά και το Ισραήλ, με το οποίο γίνονται κάποιες συζητήσεις για το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν κάποια τουριστικά γκρουπ τις επισκέψεις τους νωρίτερα απ’ όλους. Η παράμετρος αυτή ενδιαφέρει και την Ήπειρο και δη τους ορεινούς προορισμούς με την περιοχή των Ιωαννίνων, του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων να αποτελούν κορυφαίους προορισμούς για τους επισκέπτες από το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.
Ο υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρης ανέφερε μάλιστα, ότι προγραμματίζεται η πιλοτική εφαρμογή των μέτρων, με επισκέπτες από το Ισραήλ, όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει αρκετά.