Επεκτείνει τα μέτρα το Υπoυργείο Εργασίας

Νέα

Μία ακόμη δέσμη μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας για να καλύψει τόσο το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού, όσο και για είναι προετοιμασμένο για την πιθανότητα εφαρμογής νέων μέτρων.
Αυτά ανέφερε μιλώντας στο ITV το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό που προέχει βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
«Καταφέραμε να συγκρατήσουμε τα ποσοστά ώστε να μην εκτιναχθεί η ανεργία τον Μάρτιο, που ξεκίνησε η κρίση και με τα μέτρα που λάβαμε, μπορέσαμε να καλύψουμε τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το πιο σημαντικό στοίχημα, μετά την προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι, να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και μετά την κρίση», σημείωσε αρχικά ο κ. Βρούτσης.

«Καλύπτουμε ήδη το 86% των επιχειρήσεων που πλήττονται»

Τα περιθώρια σε αυτή τη φάση για ένταξη και άλλων ΚΑΔ ή κλάδων της παραγωγικής δραστηριότητας στα μέτρα στήριξης, μάλλον είναι περιορισμένα, όμως αυτό θα εξεταστεί στην επόμενη φάση.
«Με τα μέτρα που λάβαμε, στηρίζουμε 1,7 εκ μισθωτούς, 700 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, καλύπτουμε ενοίκια επιχειρήσεων και εργαζομένων, επιδόματα ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Προφανώς, σε μία τέτοια έκτακτη συνθήκη, υπάρχουν και αδικίες και πάντα θα υπάρχουν, όμως καλύπτουμε ήδη το 86% των επιχειρήσεων που πλήττονται», σημείωσε ο υπ. Εργασίας.

Στόχος η επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο κ. Βρούτσης μέσα από το δελτίο ειδήσεων του ITV, απάντησε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως στο επιχείρημα, ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα το «μαξιλάρι» των 37 δις. Έτσι, έκανε λόγο για μία νοικοκυρεμένη προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με γνώμονα την επανεκκίνηση της οικονομίας, αμέσως μόλις τελειώσει η κρίση.
«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία λελογισμένη και νοικοκυρεμένη πολιτική με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Κρατάμε πόρους που θα χρησιμοποιήσουμε στην πορεία για να ενισχύσουμε την οικονομία, μόλις τελειώσει η κρίση. Θεωρώ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση άργησε να αντιδράσει και βρίσκεται σε αμηχανία, γιατί η κυβέρνηση κινήθηκε πολύ γρήγορα, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των επιστημόνων και αφετέρου επειδή σήμερα όλες οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο εκθειάζουν την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε και στο θέμα της δημόσιας υγείας και στα μέτρα για την οικονομία», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.