Εντός των ημερών η απαγόρευση κυκλοφορίας

Τοπικά

Πολύ πιθανή είναι μέσα στις επόμενες ημέρες η εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών σε πολυσύχναστες περιοχές των Ιωαννίνων, όπως έγινε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο.
Η πρώτη νύξη είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και στο θέμα επανήλθε με χθεσινές του δηλώσεις τόσο ο ίδιος όσος και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Μάλιστα, απέστειλαν την Πέμπτη κοινό αίτημα στην Πολιτική Προστασία, προτείνοντας την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε τρία σημεία των Ιωαννίνων, όπου τις απογευματινές ώρες δημιουργείται το αδιαχώρητο. Εκτιμήθηκε ωστόσο, ότι θα έπρεπε να δοθεί μία μικρή πίστωση χρόνου ώστε να υπάρξει νέα εικόνα από το παραλίμνιο και το δασύλλιο, αν και τις προηγούμενες ημέρες με την άνοδο της θερμοκρασίας η κίνηση ήταν αυξημένη.
Ο κ. Ελισάφ απηύθυνε νέα έκκληση προς τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων πρόληψης ενάντια στον κορωναϊό, ενόψει και του Πάσχα. Σημείωσε δε, ότι η εικόνα της χώρας μας και της πόλης των Ιωαννίνων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες περιοχές που έχουν πληγεί. «Πρώτη φορά διακρινόμαστε για τη θετική μας στάση ως χώρα και αυτή την καλή εικόνα μπορούμε να τη διατηρήσουμε, αρκεί να συμμορφωθούμε στις οδηγίες των ειδικών. Να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, ώστε όταν τελειώσει ο μήνας Απρίλιος να βγούμε με προσοχή στο ‘ξέφωτο’» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρά ταύτα συμπλήρωσε πως: «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό την κατάσταση, εξετάζουμε καθημερινά τα δεδομένα και είναι πολύ πιθανό να συμβεί (σ.σ η απαγόρευση), για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, για την οποία θα πρέπει να γίνουν θυσίες από όλους ανεξαιρέτως».
Από την πλευρά του ο κ. Καχριμάνης σημείωσε, ότι ο δήμαρχος έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή την ιστορία, λόγω και της ιατρικής του ειδικότητας και γνώσης και πως θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε ό,τι ζητηθεί, όσο σκληρή κι αν φαίνεται μία τέτοια απόφαση.
Σημειώνεται, ότι η πρόταση περιφέρειας και δήμου αντίστοιχα, προέβλεπε την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από χθες, 10 Απριλίου μέχρι και τις 26 Απριλίου καθημερινά και το Σαββατοκύριακο από τις 12.00 έως τις 10 το βράδυ στο παραλίμνιο μέτωπο από την πλ. Μαβίλη ως το τέλος του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου, στο δασύλλιο της πόλης και στον παράδρομο της παράκαμψης από τη διασταύρωση του ΠΓΝΙ, ως τη διασταύρωση στη σήραγγα του αεροδρομίου.

Το πλεονέκτημα της Ηπείρου

Ο Αλ. Καχριμάνης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Ηπείρου και των άλλων δομών υγείας με μέσα προστασίας, υλικά και υποδομές, κάτι που θα συνεχιστεί για όσο υπάρχει ανάγκη.
«Δε νομίζω να έχει γίνει σε άλλη περιφέρεια ό,τι έγινε στην Ήπειρο, ειδικά με την προμήθεια των μηχανημάτων για τον έλεγχο των δειγμάτων και τη λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για τον κορωναϊό, που μας δίνει μεγάλο πλεονέκτημα γιατί γνωρίζουμε γρήγορα εάν υπάρχουν κρούσματα και γρήγορα μπορούμε να προχωρήσουμε στην ιχνηλάτηση των περιστατικών», ανέφερε.
Παράλληλα, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στη νέα εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί μπροστά από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Χατζηκώστα αυτή τη φορά, τη Μεγ. Τετάρτη και τη Μεγ. Πέμπτη.