Εκτεταμένη παρέμβαση στην οδό Χαριλάου Τρικούπη

Νέα

Οι αποφάσεις της Οικ. Επιτροπής και η αντίδραση της «Ενότητας Πολιτών»

Τις μελέτες και τους όρους δημοπράτησης τριών ακόμη έργων ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Το πρώτο έργο αφορά στην αναβάθμιση υποδομών στην Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων το οποίο περιλαμβάνει την ανάπλαση της οδού Χαριλάου Τρικούπη και του οδικού τμήματος μπροστά από την πλατεία Πάργης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης στην καρδιά του αστικού ιστού ανέρχεται στις 600 χιλιάδες ευρώ.
Κύριος στόχος της παρεμβάσεων είναι να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς και τα ποδήλατα, ενώ συγχρόνως να επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

Σύμφωνα με την μελέτη στην οδό Χαριλάου Τρικούπη τροποποιείται ο άξονας της οδού προκειμένου να μειωθούν οι πολλαπλές αλλαγές κατεύθυνσης αλλά και για να ευθυγραμμιστεί με την είσοδο της προέκτασης, με την οποία δεν υπήρχε σύγκλιση. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή πέντε διαβάσεων πεζών πριν την συμβολή με τις κάθετες οδούς για να επιτρέπουν στα οχήματα που εισέρχονται να κινούνται ανεπηρέαστα.
Στα πεζοδρόμια προβλέπεται η επίστρωση με πλάκες που θα είναι ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής και συγχρόνως θα είναι ασφαλείς για την κίνηση των πεζών.

Επί όλων των πεζοδρομίων κατασκευάζεται λωρίδα όδευσης τυφλών διαφορετικής υφής και χρώματος από το δάπεδό της, που αποβλέπει στην καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα στην όραση.
Στην πλατεία Πάργης κατασκευάζεται ισόπεδος κόμβος. Ο άξονας των οδών μετατοπίζεται σε περιορισμένη έκταση, σε σχέση με τον υφιστάμενο, λόγω της διαφοροποίησης του πλάτους των πεζοδρομίων και των παρκίδων.
Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, επιτυγχάνεται αφενός η επίλυση σοβαρών προβλημάτων σε μία πυκνοδομημένη και με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο περιοχή και αφετέρου η σημαντική αναβάθμισή της.

Καταφύγιο αδέσποτων και κατεδάφιση ρυμοτομούμενων

Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής και οι όροι δημοπράτησης της προσθήκης κτιρίου στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 262 χιλιάδες ευρώ και με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων φιλοξενίας των αδέσποτων της πόλης.
Τέλος η Οικονομική ενέκρινε την μελέτη και τους όρους δημοπράτησης κατεδάφισης ρυμοτομούμενων και επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

«Δικαιώνονται οι καταγγελίες μας για φάμπρικα αναθέσεων»

Την εισήγηση για την ανάθεση τη αποκομιδής σε ιδιώτη καταψήφισε η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» κάνοντας λόγο για δικαίωση των καταγγελιών της για «φάμπρικα αναθέσεων». Στην ανακοίνωση της παράταξης σημειώνονται τα εξής:
«Χρειάστηκε κάτι λιγότερο από ένας μήνας, μέχρι να επαληθευτούν στο ακέραιο τα όσα υποστήριζε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου αναφορικά με τους δυσμενείς για τους πολίτες των Ιωαννίνων όρους με τους οποίους η δημοτική αρχή αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Επισημαίναμε τότε, ότι η δημοτική αρχή επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των δημοτών ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος της τάξης των 900.000 ευρώ στο βωμό των «καθαρών λύσεων», όπως εκείνη τις αντιλαμβάνεται, για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, φροντίζοντας ωστόσο στο ενδιάμεσο να δημιουργηθεί ένα κενό ενός περίπου χρόνου μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μοιραία μια φάμπρικα ενδιάμεσων αναθέσεων.

Αυτό ακριβώς άρχισε να γίνεται από σήμερα, αφού με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή έρχεται να προσθέσει μια ακόμα, πέμπτη κατά σειρά, ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων για άλλους δύο μήνες χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα διασφάλιζε τον ανταγωνισμό και προφανώς μια πιο συμφέρουσα τιμή ανά τόνο για το δήμο.
Την ίδια ώρα, τεχνηέντως η δημοτική αρχή φροντίζει να αποδυναμώνει τη διεύθυνση καθαριότητας, μεταθέτοντας συνεχώς χρονικά τις προμήθειες του απαραίτητου εξοπλισμού για την ενίσχυσή της».