«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού»

Τοπικά

Ο απολογισμός του δημάρχου για το απρόβλεπτο 2020

Σε απολογισμό πεπραγμένων για το περασμένο έτος προχώρησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, της οποίας αυτό ήταν και το μοναδικό θέμα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με την πανδημία και τις αλλαγές που προκάλεσε, να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ομιλίας.
Ο κ. Ελισάφ σε μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση αναφέρθηκε σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν τον δήμο το περασμένο έτος με γενικό συμπέρασμα πως, δεδομένων των συνθηκών, η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις προκλήσεις, αν και υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.

«Το 2020 ήταν μια δύσκολη για όλους χρονιά. Η πανδημία ανέτρεψε όλες μας τις βεβαιότητες, άλλαξε τις προτεραιότητες μας, ανέτρεψε ατομικούς και συλλογικούς σχεδιασμούς, ίσως άλλαξε και τον τρόπο σκέψης μας .
Ελπίζω το 2021 με τους μαζικούς εμβολιασμούς να αποτελέσει τη μεταβατική χρονιά για την προοδευτική αποκατάσταση μιας κάποιας κανονικότητας. Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και η πολυεπίπεδη κρίση δοκιμάζει και θα δοκιμάσει τις αντοχές της κοινωνίας», ανέφερε αρχικά.
«Η πανδημία έθεσε στο κέντρο της προσοχής μας ως πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική. Οι κοινωνικές δομές του Δήμου και o ΟΚΠΑΠΑ ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στις προκλήσεις ώστε κανένας πολίτης να μην αισθανθεί μόνος και ανήμπορος και αυτό συνέβη σε όλες τις φάσεις της πανδημίας.

Σημαντικές κοινωνικές δομές της πόλης δοκιμάστηκαν. Οι οίκοι ευγηρίας , το άσυλο ανιάτων, άλλα ιδρύματα , οι δομές προσφύγων, οι συνοικίες ρομά. Η παρουσία μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν και είναι έκδηλη, το ενδιαφέρον μας αμέριστο. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας με πολλαπλές δέσμες μέτρων και με υψηλό κόστος για το Δήμο αποτέλεσε προτεραιότητα μας», τόνισε στη συνέχεια, κάνοντας ειδική αναφορά στα νομικά πρόσωπα του Δήμου.

Οι υπηρεσίες του Δήμου

Έπειτα, ο κ. Ελισάφ στάθηκε στις υπηρεσίες του Δήμου σημειώνοντας πως «η εικόνα όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή ήταν αποκαρδιωτική».
«Μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα το Αρχοντικό Τζαβέλλα απέκτησε ζωή, στο Αρχοντικό Καλούδη γίνονται εργασίες, ρυθμίστηκαν οι εκκρεμότητες του κληροδοτήματος Ιωαννίδη στην Αθήνα (Νέα Μάκρη), το πάρκο Πυρσινέλλα δεν είναι πια έρημη χώρα αλλά ένας επισκέψιμος χώρος στη διάθεση των πολιτών», σημείωσε μεταξύ άλλων για τα κληροδοτήματα.

Αναφορικά με τον τομέα της καθαριότητας, πρώτους μήνες έγιναν προσπάθειες πέρα από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της υπηρεσίας με τις περιορισμένες δυνατότητες της με τη συμμετοχή ιδιώτη, με την πρόσληψη 38 εργαζομένων 8 μηνης εργασίας, καθώς και με την υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ, με την αξιοποίηση των δυο νέων επιχορηγήσεων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ αλλά και με ιδίους πόρους για την πλήρη ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων και όχι μόνον.
«Παρά τις δύσκολες συνθήκες το ποσοστό της ανακύκλωσης αυξήθηκε από 9% σε 12% και ευελπιστούμε σε περαιτέρω αύξηση ενώ ετοιμάστηκε η μελέτη για τα βιοαπόβλητα που θα εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Από την άλλη πλευρά, για τα ζητήματα του κυνοκομείου, των δομών εκπαίδευσης και της ψηφιακής ανασυγκρότησης ο κ. Ελισάφ ανέφερε:
«Έγινε μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων και την εύρυθμη λειτουργία του κυνοκομείου που είναι σήμερα εμφανής στους δημότες με υιοθεσίες, στειρώσεις , συνεργασίες με φιλοζωϊκές οργανώσεις, κλπ. Βρίσκεται σε τελικό στάδιο η μελέτη επέκτασης του κυνοκομείου που εγκρίθηκε από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Οι δομές εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων λειτούργησαν χωρίς ουσιαστικά προβλήματα παρά τα μεταβαλλόμενα προληπτικά μέτρα ενώ ξεκίνησε τόσο η διαδικασία ολοκλήρωσης της μεταστέγασης των νηπιαγωγείων στο Παλιό Χατζηκώστα με προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου, αφού λύθηκαν σημαντικά προβλήματα, ένα έργο που επί έτη λίμναζε όσο και η μεταστέγαση των πειραματικών σχολείων στο χώρο του Πανεπιστημίου (ένταξη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης).

Ο ψηφιακά αναλφάβητος Δήμος άλλαξε πρόσωπο μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα: πάταξη της άσκοπης γραφειοκρατίας και των πολλαπλών πρωτοκόλλων με λογοδοσία με το πρόγραμμα ΙΡΙΔΑ αλλά και με μια σειρά άλλων παρεμβάσεων. Παράλληλα έγινε η προετοιμασία για την υιοθέτηση της πλατφόρμας NOVOVILLE που αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας».

Χρηματοδοτούμενα έργα

Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δήμου υλοποιεί τα έργα τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ ή σε εθνικά προγράμματα κατά την προηγούμενη ή κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο.
Συγκεκριμένα υλοποιούνται 15 έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Από τα πιο σημαντικά που πρέπει να αναφερθούν είναι η δημοπράτηση του έργου «Κέντρο για το παιδί» καθώς και τα έργα που εντάσσονται στο πολιτιστικό πάρκο στο Κάστρο της πόλης. Επιπρόσθετα, δημοπρατήθηκε το έργο «Διαμορφώσεις, πεζοδρόμηση στην περιοχή Σιαράβα» και το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου».
Επιπρόσθετα, υλοποιούνται 8 έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Να αναφερθούν: η κατασκευή νέων παιδικών χαρών , η αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών συγκροτημάτων, η επέκταση του κυνοκομείου και η βελτίωση των αθλητικών υποδομών.

Στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ είναι ενταγμένα 11 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.654.000,00 Euro για την αναβάθμιση των αστικών υποδομών σε όλη την έκταση του Δήμου.
Επίσης από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ υπάρχει επιχορήγηση για την προμήθεια 6 απορριμματοφόρων (50125/6-8-2020 απόφαση Υπουργού Εσωτερικών όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) με συνολικό ποσό επιχορήγησης 990.000,00 Euro.
Επίσης υπάρχει επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για προμήθεια 3 μηχανημάτων (64403/5-10-2020 απόφαση Υπουργού Εσωτερικών όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) με συνολικό ποσό επιχορήγησης 600.000 Euro.

Μεταφέρθηκε από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» το έργο ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, το οποίο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι στις 13-3-2019. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.180.000,00 € .
Παράλληλα στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ είναι ενταγμένα 3 έργα και συγκεκριμένα.
-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΚΟΥ ΚΟΥΡΑΜΠΑ – ΛΑΚΚΩΜΑΤΩΝ,
-Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΓΚΛΑΡΑΪΙΚΑ).

«Συνολικά κατά την διάρκεια της θητείας μας εντάχθηκαν 14 έργα στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα (3 έργα το 2019, 7 έργα το 2020, 4 έργα το 2021 + δύο νέες επιχορηγήσεις για την προμήθεια απορριμματοφόρων και μηχανημάτων). Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις υπεβλήθησαν για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα 3 έργα τα οποία εγκρίθηκαν και υλοποιούνται (RACIP – FUTURE-ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΔΕΡΦΟΠΟΙΗΣΗ) ενώ ξεκίνησε η υλοποίηση 4 ευρωπαϊκών έργων τα οποία είχαν υποβληθεί για χρηματοδότηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή (SPROUT, POCITYF, PITSTOP,EPIC). Επίσης συνεχίστηκε η υλοποίηση των έργων CONNECTING και NATURE», κατέληξε ο κ. Ελισάφ.

Στήριξη παρά την απώλεια εσόδων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ελισάφ στο ζήτημα των διευκολύνσεων προς τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές και τη χρηματοδότηση των νομικών προσωπικών, τονίζοντας τη μεγάλη απώλεια εσόδων που είχε παράλληλα να αντιμετωπίσει ο Δήμος.

«Όπως ήδη αναφέρθηκε, το συνολικό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν για την ανακούφιση των συμπολιτών μας / επαγγελματιών ανήλθε στα 700.000,00€ το 2020, ενώ επίσης πρέπει να αναφερθεί η επιπρόσθετη χρηματοδότηση των νομικών προσώπων που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα με το ποσό των 517.500€, όταν μάλιστα η υστέρηση των ιδίων εσόδων του Δήμου λόγω της πανδημίας covid-19 έφτασε περίπου στο 1.100.000,00€. Επιπρόσθετα, έγινε προσπάθεια εξορθολογισμού των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού με μείωση των κραυγαλέων ανισοτήτων μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων, αλλά και μειώσεις των δημοτικών τελών τόσο στη ΔΕ Ιωαννίνων (για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη) όσο και σε σχεδόν όλες τις δημοτικές ενότητες, οι οποίες συνεχίστηκαν και το 2021», είπε.

Σύντομη ήταν αναφορά του για το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού, λέγοντας πως πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας με διαφάνεια.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα

«Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες υλοποίησης και προγραμματισμού παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ. Συμβασιοποιήθηκαν τριάντα έργα προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ενώ στο τέλος του 2020 ήταν σε φάση δημοπράτησης σαράντα έργα προϋπολογισμού περίπου 14,2 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα ολοκληρώνονται συνεχώς νέες μελέτες έργων, οι οποίες στο τέλος του 2020 είχαν φτάσει στον αριθμό των εικοσιπέντε έργων – υπηρεσιών προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, υπογράμμισε ο δήμαρχος.
«Πάγια στόχευση αποτελεί η διαμόρφωση σύγχρονων και λειτουργικών πολυχώρων, όπου θα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία η συνάθροιση κοινού, ο πολιτισμός, η αναψυχή, το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μεταξύ των παρεμβάσεων αυτών συμπεριλαμβάνονται η Ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, η Ανάπλαση της Πλατείας Πύρρου, η ανάπλαση σημαντικών κοινόχρηστων χώρων, όπως η Πλατεία Χατζή, καθώς και οι παρεμβάσεις στις εισόδους της πόλης», είπε στη συνέχεια.

Επιπλέον γίνεται προσπάθεια απεμπλοκής του χώρου του ΚΕΠΑΒΙ για την κατασκευή του Δημαρχιακού Μεγάρου και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η παραχώρηση του Παλαιού Πανεπιστημίου στο Δήμο Ιωαννιτών –ένα επίσης διαχρονικό αίτημα πολιτών και φορέων- που ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση του χώρου. Επιπρόσθετα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για νέο σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα στην Κόντσικα με παράλληλη παραχώρηση του χώρου των φυλακών Σταυρακίου στο Δήμο.

«Η επιτυχής υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για τη χρηματοδότηση, ένταξη και υλοποίηση έργων, πέραν των πρωτοβουλιών και της οργανωτικής ικανότητας της Δημοτικής Αρχής, οφείλεται και σ’ ένα μεγάλο μέρος στην ευσυνειδησία των υπαλλήλων του Δήμου που λειτουργούν με υπευθυνότητα. Γι’ αυτό στο σημείο αυτό η Δημοτική αρχή εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους εργάζονται καθημερινά για αυτό το αποτέλεσμα.
Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και ολιγωρίας. Απαιτείται η μέγιστη ενεργοποίηση όλων μας για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων, την ταχεία ωρίμανση ποιοτικών μελετών, την αποδοτική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να κάνουμε το ποιοτικό άλμα πάνω από τη φθορά της καθημερινότητας, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας και οι συμπολίτες μας.
Όσα έγιναν τους προηγούμενες μήνες και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν δεν είναι λίγα. Μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν περισσότερα. Μπορούσαμε πιθανόν καλύτερα.

Για τα περισσότερα και τα καλύτερα είμαστε εδώ. Ο καθένας από την θέση ευθύνης που κατέχει. Το οφείλουμε στους πολίτες.
Σε ότι μας αφορά, σε ότι αφορά την Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσει με απόλυτη συνέπεια να υλοποιεί το πρόγραμμά της, να απαντά στα μικρά και καθημερινά, να σχεδιάζει τα μεγάλα, να ετοιμάζεται για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, να σχεδιάζει την εξωστρέφεια της πόλης και κυρίως να παρακινεί τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι ώστε σήμερα, όλοι μαζί, να ετοιμάσουμε το αύριο που ονειρευόμαστε», κατέληξε ο δήμαρχος.
ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ