Δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών από την Ουκρανία

Νέα

Σε ετοιμότητα η ελληνική κυβέρνηση καθώς αναμένεται η χώρα μας να δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται -αν δεν έχει ήδη αποφασιστεί, να θέσει σε πλήρη ισχύ την σχετική οδηγία σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και παίρνουν καθεστώς προσωρινής προστασίας εξαιτίας του πολέμου.

Σε εξέλιξη είναι και οι σχετικές προεργασίες για να διασφαλιστούν χώροι όπου θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι ενώ σε εγρήγορση και το υπουργείο Παιδείας καθώς ήδη έχουν γίνει συσκέψεις για να υπάρχει εικόνα εάν και ποιες δομές στην χώρα μπορούν να φιλοξενήσουν παιδιά που εξαιτίας του πολέμου έχουν χάσει το σπίτι τους και έχουν μείνει εκτός σχολικής εκπαίδευσης.

Ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κώστας Καμπουράκης έχει ήδη συμμετάσχει σε σύσκεψη με το Υπουργείο ενώ έχουν προηγηθεί και διερευνητικές επαφές για να είναι σαφής η εικόνα στις δομές της περιοχής μας «Συμμετείχαμε σε σύσκεψη με το υπουργείο Παιδείας και είμαστε σε ετοιμότητα να δεχτούμε παιδιά από την Ουκρανία που έχουν ξεσπιτωθεί και είναι εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Είχε προηγηθεί διερεύνηση χώρων και κέντρων φιλοξενίας προκειμένου να ξέρουμε και να απαντήσουμε στο Υπουργείο εάν και πόσα παιδιά μπορούμε να φιλοξενήσουμε εδώ. Από την πρώτη εκτίμηση που έχουμε είναι ότι μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά στην Κόνιτσα ενώ σε επικοινωνία με την πρόεδρο του Κέντρου Πρόνοιας μας εξήγησε ότι ανάλογη δυνατότητα υπάρχει και σε δομή των Ιωαννίνων.

Σχετική διερεύνηση έγινε και για τη δομή στα Δολιανά που είναι στην ευθύνη του  ΔΟΜ αλλά και στην «Αγία Ελένη. Έχουν ήδη δοθεί σχετικές οδηγίες στους υπεύθυνους και αναμένουμε να μας δώσουν τις κατευθύνσεις για να λειτουργήσουμε και τον μηχανισμό» κατέληξε ο κ. Καμπουράκης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ