Ανέβηκε η τιμή του ψωμιού- Φόβοι και για νέες αυξήσεις

Τοπικά

Το ράλι ανόδου των τιμών στα σιτηρά επηρεάζει όπως ήταν και αναμενόμενο την τιμή του ψωμιού με το καρβέλι να κοστίζει σήμερα 1,10.

Το 40% των σιτηρών το οποίο προμηθεύεται η Ευρώπη έρχεται από την Ουκρανία και αυτό αναμένεται να καθορίσει την αγορά καθώς είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν και νέες ανατιμήσεις όσο συνεχίζεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είχαν οδηγήσει σε αύξηση στην τιμή του ψωμιού πριν από λίγους μήνες όταν από τα 0,90 είχε πάει στο 1 ευρώ.

Ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ιωαννίνων κ. Θοδωρής Σίνδρος ερωτηθείς για την κατάσταση αλλά και την κίνηση στα αρτοποιεία υπογράμμισε ότι ήταν αναπόφευκτο να υπάρξουν αυξήσεις αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιβίωναν οι επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε τις αυξήσεις στα σιτηρά. Οι τιμές αλλάζουν ώρα με την ώρα. Η ενέργεια παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας» σημειώνει, λέγοντας ότι «η πτώση στην αγορά είναι φανερή αλλά δυστυχώς, δεν μπορούν να ακολουθήσουν άλλη πορεία».

…ζυμώνουν σπίτι;

Πολλές νοικοκυρές βλέποντας τις διαδοχικές αυξήσεις στο ψωμί ζυμώνουν σπίτι και αποφεύγουν τον φούρνο της γειτονιάς. Ωστόσο, και εδώ το κόστος είναι μεγάλο αφού το αλεύρι αυξήθηκε και το ρεύμα έχει φτάσει ….στα ύψη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν συμφέρει εκτός εάν πρόκειται κάποιος να ζυμώσει ποσότητα.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλώσεις έπεσαν αλλά δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε διαφορετικό δρόμο. Κάναμε αύξηση στο καρβέλι! Διαφορετικά,  δεν θα ήταν βιώσιμες οι επιχειρήσεις και θα οδηγηθούμε σε λουκέτα και απολύσεις στο κλάδο μας που αριθμεί πάνω από 14.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Η αύξηση των 10 λεπτών δεν είναι κέρδος του φούρνου. Ζημιά έχουμε και όχι κέρδος» λέει ο κ. Σίνδρος και εξαπολύει κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης «Δεν μας αγγίζει το πλαφόν … Ας ψαχτεί  αλλού ο υπουργός…έχει το υπουργείο εάν θέλει τους μηχανισμούς» λέει, και καταλήγει ζητώντας να παρθούν μέτρα ενίσχυσης και στήριξης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ