ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ- Σύντομα η συλλογή άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Νέα

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο ξεκινά η συλλογή των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που έχουν συγκεντρώσει οι αγρότες – παραγωγοί σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας Φραντσέσκα Υδραίου που επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης το Δήμο Ζίτσας και συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμοι, αμπελοκαλλιεργητές, καταστήματα, οινοποιεία).

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα, αποφασίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες να συντονίσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να ενεργοποιηθεί εκ νέου όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός αγροτών – παραγωγών στην ορθή Διαχείριση των Κενών Πλαστικών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος του ΕΣΥΦ στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Ζίτσας από το 2017, παρευρέθηκαν η Γεωπόνος – Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας Φραντσέσκα Υδραίου, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, η Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Υπαίθρου & Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Ιωαννιτών Βάσω Μέγα κ.ά.

Τα βήματα

Οι αγρότες παραγωγοί εφοδιάζονται δωρεάν από τα καταστήματα αγροεφοδίων ειδικές σακούλες (διαφανείς και μεγάλου όγκου). Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για την ορθή διαδικασία τριπλού ξεπλύματος των φιαλών σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΣΥΦ είναι τα ακόλουθα:

  1. Ο κάθε αγρότης ξεπλένει 3 φορές τις κενές φιάλες και τις τοποθετεί καθαρές και στεγνές εντός του σάκου. Τα πώματα συλλέγονται σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα. Ο σάκος αποθηκεύεται προσωρινά στην αποθήκη του μέχρι να γεμίσει.
  2. Στα σημεία συλλογής διενεργείται μακροσκοπικός έλεγχος της καθαρότητας από υπεύθυνους ελεγκτές (εκπρόσωποι από καταστήματα αγροεφοδίων ή/και από Σύλλογο Γεωπόνων, καταρτισμένο προσωπικό) και καταγραφή των στοιχείων των αγροτών που συμμετέχουν.
  3. Μεταφορά των ελεγμένων σάκων στο κοντινότερο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με απορριμματοφόρο ή φορτηγό του Δήμου.