Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ- «Δεν γίνεται να παίζουμε με τις τύχες των παιδιών»

Πολιτική

Για τα θέματα της αρμοδιότητάς του που απασχολούν την επικαιρότητα μίλησε από τα Γιάννενα ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν την εκδήλωση έκανε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όπου στάθηκε στις παρεμβάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίως στις αλλαγές με την απορρόφηση των ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια, στις προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών και στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Αναφορικά με τη δυσκολία των θεμάτων των πανελληνίων σε ορισμένα μαθήματα και τις αντιδράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως το ζήτημα αυτό είναι ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος και δεν προσφέρεται για δημόσιες αντιπαραθέσεις.
«Είναι οι ίδιοι αυτοί που αντιδρούν στη δυσκολία των θεμάτων με εκείνους που αντέδρασαν στην πρόθεσή μας να ανοίξουμε την πρόσβαση στις σχολές υψηλής ζήτησης. Είναι οι ίδιοι που επιζητούν σε αυτές τις σχολές, ο πρώτος να εισάγεται με 19,8 και ο τελευταίος με 19,4. Δε γίνεται να παίζουμε με αυτόν τον τρόπο με τις τύχες των παιδιών.
Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς προτείναμε μία διαφορετική Γ’ Λυκείου, ένα σύστημα που θα εφαρμοστεί από του χρόνου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου.
Το πρώτο σκέλος της τοποθέτησης του κ. Γαβρόγλου αφορούσε στη νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, την οποία χαρακτήρισε αποτέλεσμα σημαντικών διεργασιών και ένα εγχείρημα που διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για την επόμενη 20ετία. «Προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε ως χώρα τη βαθμίδα του λυκείου που ενώ υπάρχει στα χαρτιά δεν υπάρχει στην ουσία. Στόχος μας είναι τα παιδιά να μορφώνονται και να ανταποκρίνονται σε ένα πλαίσιο γνωστικών αντικειμένων στα τμήματα που εισάγονται, με βάση τις αυξημένες δυνατότητές τους».
Τέλος, αναφέρθηκε στην αύξηση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 45% την προηγούμενη χρονιά και χαρακτήρισε μείζον ζήτημα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το θέμα των φοιτητικών εστιών.

Διαφανής η διαδικασία των προσλήψεων

Μία από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας με πολιτικό χαρακτήρα ενόψει και των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι αυτή των 15.000 προσλήψεων εκπαιδευτικών με τον κ. Γαβρόγλου να απορρίπτει την κριτική της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για διαδικασίες καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα.
«Εκείνο που αναμένουμε είναι σαφείς τοποθετήσεις χωρίς αστερίσκους και μία απάντηση ξεκάθαρη. Συμφωνούν ή διαφωνούν με τις προσλήψεις; Απαντούν σε προβλήματα εκπαίδευσης ή όχι; Δεν υπάρχει κάτι πονηρό σε αυτή τη διαδικασία που είναι απολύτως διάφανη», σημείωσε.