Αρχές του 2024 η δοκιμαστική λειτουργία του νέου βιολογικού

Νέα

Την πορεία εξέλιξης ενός σημαντικού έργου -η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα-  παρακολούθησε ο δήμαρχος  Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Ο λόγος για την νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού που κατασκευάζει η ΔΕΥΑΙ. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο δήμαρχος βρέθηκε  στις εγκαταστάσεις συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα, τον  Γενικό Γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφο και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΙ.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αλλάξει την εικόνα και τη λειτουργία και θα αφήσει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αναφερόμενος στο έργο ο δήμαρχος ανέφερε: «Είναι μία τεράστια παρέμβαση που ολοκληρώνεται. Ήταν μία οφειλόμενη παροχή του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ προς την πόλη και τους πολίτες. Το έργο θα λύσει τα προβλήματα του λεκανοπεδίου για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Εξασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος αφού θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε χιλιάδες νέες συνδέσεις» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Τι προβλέπεται

Οι νέες εγκαταστάσεις θα δεχθούν το 40% των λυμάτων ενώ το υπόλοιπο θα πηγαίνει στον παλιό βιολογικό ο οποίος εκσυγχρονίζεται με χρηματοδότηση που έχει διασφαλιστεί και ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια. Επίσης, αναβαθμίζονται τα 35 αντλιοστάσια που λειτουργούν στην πόλη και έτσι θα υπάρχει άμεση δυνατότητα παρέμβασης όπου διαπιστώνεται πρόβλημα. Δίπλα από τον χώρο της νέας μονάδας θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις για την ξήρανση της λυματολάσπης.

«Είναι σαφές ότι γίνονται τεράστια βήματα. Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι παρεμβάσεις αυτές»,  υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Μπαρτζώκας ο οποίος ευχαρίστησε το προσωπικό της επιχείρησης αλλά και τον ανάδοχο του έργου.

Έτοιμη αρχές του 2024

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η νέα μονάδα του βιολογικού καθαρισμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους και από τις αρχές του 2024 να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.

Ο επιβλέπων του έργου Δημήτρης Λάιος τόνισε ότι στην τετραετία αυτή η ΔΕΥΑΙ ολοκληρώνει τέσσερα σημαντικά έργα. «Με την ολοκλήρωση του βιολογικού λύνεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της πόλης των Ιωαννίνων. Ως το τέλος της χρονιάς το έργο θα τελειώσει ώστε να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία και να δοθεί η δυνατότητα να συνδεθεί το υπόλοιπο της πόλης και οι υπόλοιπες κοινότητες με το δίκτυο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι από την ΔΕΥΑΙ έχει κατασκευαστεί αποχετευτικό δίκτυο 70 περίπου χιλιομέτρων.

Εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας «Μεσόγειος ΑΕ» ο εργοταξιάρχης Βασίλης Στάμος τόνισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία. Όλες οι παραγγελίες υλικών έπρεπε να γίνουν στο εξωτερικό και να προπληρωθούν από την εταιρεία. Η εταιρεία ανέλαβε το κόστος αυτό και σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο του έργου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο νέο έργο έπεσαν πεντέμισι χιλιάδες κυβικά μπετόν και χίλιοι τόνοι σίδερο. «Είναι ένα έργο που θα το έχουμε για πάρα πολλά χρόνια στα Γιάννενα. Η εταιρεία θα λειτουργήσει το έργο για έξι μήνες και παράλληλα θα εκπαιδεύσει το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ» κατέληξε.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΙ Νίκος Σωτηριάδης από την πλευρά του τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό και οι υπηρεσίες της επιχείρησης έκαναν μεγάλη προσπάθεια για το τελικό αποτέλεσμα.

Η σύμβαση για την κατασκευή του νέου βιολογικού είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2021.

Το έργο περιλαμβάνεται στην «ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της Παμβώτιδας» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Επιμέλεια: Έλενα Στάμου