Ανησυχία για την πίεση στο σύστημα υγείας

Νέα

Τα 2.000 κρούσματα δεν είναι ο ανώτατος αριθμός που θα δούμε, καθώς τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να φτάσουμε τις 3.000 διαγνώσεις θετικών κρουσμάτων με covid 19.
Τα στοιχεία τρομάζουν καθώς η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι τεράστια και η κόπωση των υγειονομικών δεδομένη! Δώδεκα μήνες βρίσκονται άλλωστε στην πρώτη γραμμή.

Η αύξηση ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς γνωρίζουν πως με μαθηματική ακρίβεια μεγάλο ποσοστό των νέων διαγνώσεων θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ίσως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν υπάρχουν!
Η πνευμονολόγος, μέλος των Ιδιωτών Πνευμονολόγων Ηπείρου κα. Βασιλική Λάζου μίλησε για την πορεία της πανδημίας ενώ επικεντρώθηκε στη Θεσπρωτία αλλά και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου που μετρά μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων. Η κα. Λάζου έχει την εικόνα και των δύο περιοχών.

Μιλώντας, στο ITV για την διασπορά υπογράμμισε ότι «η διασπορά στα Γιάννενα είναι μεγάλη» αλλά το καμπανάκι κινδύνου που σήμανε βοήθησε «καθώς αρκετοί παρέμειναν στα σπίτια τους» λέγοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» καθώς πιέζεται το δημόσιο σύστημα υγείας και χρειάζεται εγρήγορση.
Μεγάλη είναι η διασπορά στη Θεσπρωτία, σύμφωνα με την κα. Λάζου, που αναφέρθηκε σε οικογένειες που νοσούν όλα τα μέλη. Έκανε έκκληση σε όσους έχουν συμπτώματα να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό και να τηρούν την καραντίνα ώστε να αποφεύγεται η διασπορά.

«να ζητούν από τον γιατρό τους να τους παρακολουθεί γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί η νόσος. Να απευθύνονται σε ειδικό γιατρό και να τηρούν όλα όσα τους υποδεικνύονται αναφέρει χαρακτηριστικά λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη.

Rapid test στα super market;

Στο μεταξύ, σε ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία, εισάγουν σε εμπορικές αλυσίδες τα πρώτα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου κατά του κορωναϊού.
Εκατοντάδες γερμανοί πολίτες έσπευσαν σε εμπορική αλυσίδα σουπερ μάρκετ -που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, για να αγοράσουν τα πρώτα τεστ που πωλούνται στο εμπόριο, τα αποθέματα των οποίων εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικές ώρες!
Ερωτηθείσα για αυτή την «πρακτική» και την είσοδο γρήγορων τεστ σε σούπερ μάρκετ, η κα. Λάζου κράτησε ξεκάθαρα αποστάσεις καθώς είπε «πρόκειται για ιατρική πράξη η διενέργεια του τεστ και χρειάζεται προσοχή τόσο στην διενέργεια όσο και στα αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπροστά μας είναι τα καλύτερα»

Τέλος, έστειλε και ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ σύντομα με την αύξηση των εμβολιασμών αλλά και την ύφεση της πανδημίας: «Ο κόσμος έχει κουραστεί και αυτή είναι η πραγματικότητα! Έχει κουραστεί από τα μέτρα και τους περιορισμούς αλλά και από την αγωνία που βιώνει. Το επόμενο διάστημα μέχρι τα τέλη Μαρτίου δεν θα αλλάξει η εικόνα αλλά σύντομα θα δούμε μια βελτίωση. Ο ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα μας είναι καλός. Το πρόβλημα έγκειται στον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων που έχουμε και αυτό το επόμενο διάστημα θα αλλάξει. Επίσης, η πανδημία θα μπει σε ύφεση και η αλλαγή του καιρού θα συντελέσει θετικά στην επανεκκίνηση. Σταδιακά τους επόμενους μήνες θα είμαστε καλύτερα» ανέφερε η κα. Λάζου δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους μας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ