Ανάσα αισιοδοξίας η κίνηση στην αγορά

Νέα

Οι καταναλωτές στηρίζουν τα τοπικά καταστήματα τηρώντας παράλληλα τα μέτρα

Μία ανάσα αισιοδοξίας πήραν οι έμποροι της πόλης, όπως και ολόκληρης της χώρας από το πρωί της Δευτέρας, αφού ούτε οι ίδιοι περίμεναν ότι η ανταπόκριση των πολιτών στις πρώτες ημέρες λειτουργίας της αγοράς θα ήταν σε τέτοιο επίπεδο.

Οι εικόνες με «ουρές» καταναλωτών έξω από καταστήματα που καταγράφηκαν τη Δευτέρα, επαναλήφθηκαν και την Τρίτη, σαφές σημάδι της διάθεσης που έχουν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους, ίσως όχι μόνο ως κάλυψη κάποιας ανάγκης, αλλά και ως ψυχοθεραπεία. Αξιοσημείωτη, η αυστηρή τήρηση των μέτρων από το σύνολο των καταστημάτων τόσο από τα μικρά εμπορικά, όσο και από τα μεγάλα καταστήματα, όπως φυσικά και από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Η εικόνα που διαμορφώθηκε από το πρώτο διήμερο της επαναλειτουργίας της αγοράς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου είναι απόλυτα ικανοποιητική, αναμενόμενο πάντως για κάποιους, γιατί 80 ημέρες με κλειστά καταστήματα είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα. «Επομένως, είχαμε να κάνουμε με μία κοινωνική απαίτηση να ξανανοίξουν τα καταστήματα και να λειτουργήσει η αγορά, με αυστηρή τήρηση των κανόνων και των μέτρων για να μην οδηγηθούμε φυσικά σε νέο lockdown, που θα είναι ό,τι χειρότερο για την οικονομία. Ευχόμαστε βέβαια να ακολουθήσει και η σταδιακή επαναλειτουργία και άλλων επαγγελμάτων, όπως είναι η εστίαση, όπως είναι τα Ωδεία και άλλα», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, απευθύνοντας έκκληση παράλληλα στους Γιαννιώτες να στηρίξουν την τοπική αγορά. «Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, με την επανέναρξη του λιανεμπορίου», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Υπάρχει και όριο στα επιδόματα

Αναφορικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων από την Πολιτεία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε, ότι προφανώς και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, αντιλαμβανόμενη πλέον, ότι υπάρχει και ένα σαφές όριο στην επιδοματική πολιτική. Αυτό γίνεται περισσότερο ευκρινές με την Επιστρεπτέα 5 και τους όρους που ισχύουν για την οριστική ένταξη στο πρόγραμμα. «Μόλις τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία για τον ξενοδοχειακό κλάδο, που το 2020 είχε πτώση του τζίρου κατά 83% από το 2019. Αυτή η πτώση δεν καλύπτεται με επιδόματα, αλλά μόνο με την αγορά και την οικονομία ανοιχτή. Όλη η Ευρώπη λειτουργεί με όρους και με κανόνες και το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Κριτική από το «Ισχυρό Επιμελητήριο»

Τη δυσαρέσκειά της στο μεταξύ για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημητρίου αντέδρασε και εκφράστηκε με ανακοίνωσή του στην πρόσφατη συνάντηση του υπ. Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη με τους κ.κ Καχριμάνη και Ελισάφ αντίστοιχα, εκφράζουν με ανακοίνωσή της η παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο» και ο επικεφαλής της Γρηγ. Γκίκας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο κ. Δημητρίου αποφάσισε χωρίς την έγκριση της Δ.Ε αλλά και του ΔΣ να βάλλει εναντίον του περιφερειάρχη Ηπείρου και του δημάρχου Ιωαννίνων, «… επειδή τόλμησαν να συναντηθούν με τον υπουργό κ. Γεωργιάδη και να συζητήσουν μαζί του θέματα στήριξης της επιχειρηματικότητας χωρίς να πάρουν την… άδεια του κ. Δημητρίου. Την ίδια στιγμή που ο κ. Δημητρίου επιχειρεί να στραφεί κατά της κοινής προσπάθειας των κ.κ Καχριμάνη και Ελισάφ, ξεχνά και αδιαφορεί για την επιστολή του Π.Ε.Σ.Η την οποία όχι μόνο αποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, αλλά προέταξε προς τον υπουργό Ανάπτυξης. Για ακόμη μία φορά, ο κ. Δημητρίου αποδεικνύει πως στόχος του είναι η προσωπική του προβολή και όχι η ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας των Ιωαννίνων. Ο κ. Δημητρίου αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών της πόλης και του νομού και πλέον φαίνεται καθαρά η ανυπαρξία και η ανικανότητα της διοίκησής του» αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης, Γρηγ. Γκίκας.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ