Και νέα σύλληψη για απάτη με δήθεν ατύχημα!

Τοπικά

Σε ακόμη μία σύλληψη για τηλεφωνικές απάτες προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων το βράδυ της Τρίτης στα Ιωάννινα, ύστερα από τη σύλληψη αλλοδαπής τη Δευτέρα. 

Αυτή τη φορά, οι αστυνομικοί, διερευνώντας καταγγελίες πολιτών στα Ιωάννινα σχετικά με απόπειρες τηλεφωνικής απάτης που έγιναν την Τρίτη και ύστερα από ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία με το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να εντοπίσουν αλλοδαπή, η οποία νωρίτερα είχε παραλάβει από ηλικιωμένη σακούλα με χρηματικό ποσό 14.000 ευρώ και χρυσά κοσμήματα.  

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και απόπειρες απάτης κατ’ εξακολούθηση. 

Από την αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε ότι η συλληφθείσα λειτουργούσε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης με έδρα χώρα του εξωτερικού, η οποία δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες. 

Ειδικότερα, ως προς τη δομή και τη δράση της οργάνωσης, αρχηγικό ρόλο είχε αλλοδαπός ο οποίος πραγματοποιούσε από τη χώρα του αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πολίτες στη χώρα μας παριστάνοντας το γιατρό και απαιτούσε την άμεση καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών για την κάλυψη εξόδων εγχείρησης στενών συγγενικών τους προσώπων λόγω δήθεν ατυχήματος που είχαν. 

Δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, άντρας και γυναίκα, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων παρίσταναν κατά περίπτωση τους συγγενείς των υποψήφιων θυμάτων και εκλιπαρούσαν για την καταβολή των χρημάτων.

Άλλα μέλη της οργάνωσης, όπως η συλληφθείσα, βρισκόμενα στη χώρα μας είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα», παραλαμβάνοντας τα χρήματα από τους παθόντες.   

Από τη διερεύνηση των καταγγελιών προέκυψε ότι χθες τα μέλη τη οργάνωσης είχαν αποπειραθεί να εξαπατήσουν πολίτες σε τουλάχιστον 7 περιπτώσεις, με το συνολικό προσδοκώμενο όφελος να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.  

Ακόμη, προέκυψε ότι κατά τον τελευταίο μήνα, αστυνομικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της χώρας είχαν ταυτοποιήσει τα στοιχεία της συλληφθείσας αλλά και άλλων μελών – «εισπρακτόρων», τα οποία με την ίδια μέθοδο είχαν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 19.900 ευρώ, ως ακολούθως:

-9.000 ευρώ από ηλικιωμένη στα Τρίκαλα, τα οποία εισέπραξε η συλληφθείσα, 

-8.400 ευρώ από τρεις ηλικιωμένες στην περιοχή των Φερών Αλεξανδρούπολης, τα οποία εισέπραξε αλλοδαπή, μέλος της οργάνωσης, 

-2.500 ευρώ από ηλικιωμένη στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, τα οποία εισέπραξε αλλοδαπή, μέλος της οργάνωσης. 

Στην κατοχή της κατηγορούμενης βρέθηκαν και αποδόθηκαν στην ηλικιωμένη παθούσα η σακούλα με το χρηματικό ποσό των 13.850 ευρώ και τα αφαιρεθέντα χρυσά κοσμήματα. 

Η συλληφθείσα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση της εμπλοκής της και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις συνεχίζεται.  

 

Για εγρήγορση και προσοχή καλεί η Αστυνομία 

 

Την προσοχή των πολιτών ζητά η Αστυνομία με αφορμή τις συλλήψεις ατόμων που επιχειρούν με τηλεφωνικές απάτες να εξαπατήσουν πολίτες αποσπώντας τους σημαντικά χρηματικά ποσά. 

Ο Αστυνόμος Ηλίας Μήτσιος, προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της ΓΑΔΠ Ηπείρου μίλησε για τις δυο διαφορετικές υποθέσεις όπου επιχειρήθηκε να εξαπατηθούν πολίτες, καλώντας όλους να είναι προσεκτικοί και ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένας δημόσιος λειτουργός, είτε αστυνομικός, είτε νοσοκομειακός γιατρός, είτε οποιοσδήποτε άλλος δεν θα ζητούσε από πολίτη χρήματα». 

Ο κ. Μήτσιος αναφέρθηκε στις υποθέσεις, λέγοντας ότι συνεχίζουν τις έρευνες καθώς φαίνεται ότι είναι πολλές και διαφορετικές οι σπείρες που δρούσαν όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας ενώ ευχαρίστησε δημόσια τους πολίτες καθώς εξαιτίας της εγρήγορσής τους προχώρησαν σε πολλές καταγγελίες και συνέβαλαν με τις πληροφορίες τους.