ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – Απέκτησε αρχιτεκτονική αποτύπωση μετά από 88 χρόνια

Τοπικά

Επίσημη αρχιτεκτονική αποτύπωση αποκτά η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για έκδοση οικοδομικής άδειας.

Η Βιβλιοθήκη ευχαριστεί μέσω ανακοίνωσης τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, για την άμεση και αποτελεσματική επέμβασή του στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης του κτηρίου της Βιβλιοθήκης καθώς και τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Κωνσταντίνο Γ. Μπάκα και τους συνεργάτες του για την άμεση υλοποίηση της με ανιδιοτελή προσφορά.

«Μετά από ογδόντα οκτώ χρόνια, όταν το 1931 τίθενται τα θεμέλια των Δημοτικών Λουτρών, το κτήριο αυτό, σε σχέδια Περικλή Μελίρρυτου, αποκτά επίσημη αρχιτεκτονική αποτύπωση. Είναι μια στιγμή ιστορική, ώστε η Ζωσιμαία να έχει μία στέγη αντάξιά της για να μπορεί να πραγματοποιεί στο ακέραιο τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να εκπληρώσει.

Χάρις στην κίνηση του Δημάρχου και τη δωρεά του κ. Μπάκα δρομολογείται πλέον η έκδοση οικοδομικής άδειας, με τα συν αυτής, σε μια προσπάθεια, αναμόρφωσης και ανάδειξης της Ζωσιμαίας, η οποία έχει ξεκινήσει εναγωνίως από το 2013.

Θεωρούμε ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο, το νεοκλασικό αυτό κτήριο θα λάμπει στο κέντρο των Ιωαννίνων και θα ελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες που θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα σύγχρονο, ασφαλές και άρτια εξοπλισμένο κτήριο, ανταποκρινόμενο στο ιστορικό χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης των Εθνικών μας Ευεργετών αλλά και της διαχρονικής κουλτούρας αυτής της πολυπολιτισμικής μοναδικής πόλης.

Τέλος, δε θα θέλαμε να παραλείψουμε τις ολόθερμες μας ευχαριστίες προς τις κ.κ. Βάβα Λαμπρινή και Τσέτσου Μαρία, Μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου για τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Ενέργειες όπως αυτή εκπέμπουν ένα αέρα αισιοδοξίας και προόδου μιας πόλης, που παρά την οικονομική κρίση είναι στραμμένη στο μέλλον έχοντας ως σταθερό υπόβαθρο τις ευεργεσίες του παρελθόντος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.