Υπόθεση όλων η διατήρηση της μνήμης για τα θύματα του ναζισμού

Τοπικά

Τη μνήμη των 28 θυμάτων του Κερασόβου Πωγωνίου τίμησαν οι κάτοικοι και οι φορείς της Πολιτείας και του δήμου το πρωί του Σαββάτου

77 χρόνια συμπληρώνονται αύριο Κυριακή από τον Δεκαπενταύγουστο του 1944, όταν οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής, με τη βοήθεια αλβανών πολιτοφυλάκων, προχώρησαν στο Ολοκαύτωμα του Κερασόβου Πωγωνίου, αφήνοντας πίσω τους 28 θύματα, στάχτες και αποκαΐδια.

Η φρικτή εκείνη ημέρα ακολούθησε τα Ολοκαυτώματα στη Χαραυγή και την Καστανή, δύο ακόμη χωριών του Πωγωνίου που βρέθηκαν στο διάβα των γερμανών κατακτητών, δύο ημέρες νωρίτερα, που καταστράφηκαν και αυτά με το πρόσχημα της συμμετοχής των κατοίκων στο αντάρτικο κατά των δυνάμεων κατοχής.

Η φρικτή ημέρα του Δεκαπενταύγουστου του 1944 στο Κεράσοβο, όσα χρόνια κι αν περάσουν θα στοιχειώνει τις μνήμες των λιγοστών επιζώντων, των ηλικιωμένων σήμερα απογόνων των θυμάτων, που έζησαν τη φρίκη του πολέμου, μεταφέροντας τις μνήμες αυτές στις επόμενες γενιές. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την παραμονή της μεγάλης γιορτής της Παναγίας, ο δήμος Πωγωνίου και το χωριό τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του Κερασόβου σε μία λιτή και απέρριτη εκδήλωση.

Στο χαιρετισμό τους, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα και ο πρώην υπουργός Αντ. Φούσας αναφέρθηκαν στην ανάγκη της διαρκούς υπόμνησης της θυσίας των θυμάτων, για την ελευθερία της πατρίδας, παράλληλα όμως υπενθυμίζοντας παράλληλα και ότι τα αιτήματα της χώρας και των απογόνων των θυμάτων για τις γερμανικές αποζημιώσεις παραμένουν ενεργά στο διηνεκές.

Την κεντρική ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης, παρουσιάζοντας το χρονικό της 15ης Αυγούστου του 1944 στο χωριό και αναφερόμενος στις συνθήκες και προκλήσεις του σήμερα για την πατρίδα.

«Η κληρονομιά των 28 θυμάτων του Κερασόβου και τόσων άλλων σε όλη την Ήπειρο και στη χώρα, είναι, να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα αυτά. Λαός χωρίς ιστορική μνήμη δε μπορεί να έχει μέλλον. Και σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει και άλλους κινδύνους, όπως η πανδημία, αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα ξεπεράσουμε όμως και αυτές τις δυσκολίες, με τα οικονομικά εργαλεία που υπάρχουν από την Ευρώπη, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να κάνουμε συντονισμένα βήματα», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ Ανδρέα και κατάθεση στεφάνων. Νωρίτερα, τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εψάλη τρισάγιο στη σπηλιά, όπου εκτελέστηκαν τα περισσότερα θύματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ