Μήνυμα ελπίδας στη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Τοπικά

Ανάσα χαράς και ελπίδας ο Δεκαπενταύγουστος

Μία μικρή ανάσα χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας για τους ορθόδοξους χριστιανούς είναι ο Δεκαπενταύγουστος, η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα του καλοκαιριού, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Ειδικότερα δε, για όλους εκείνους που δοκιμάστηκαν είτε από την πανδημία είτε από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων στη χώρα μας και αλλού, η εορτή της Παναγίας ευχή και ελπίδα όλων είναι, να αποτελέσει το εφαλτήριο για καλύτερες ημέρες.

Από νωρίς το πρωί, στους Ιερούς Ναούς της πόλης και των χωριών, σε μοναστήρια και ξωκκλήσια, χιλιάδες πιστοί, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα προσήλθαν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να πάρουν δύναμη για τη συνέχεια.

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχιμανδρείου Ιωαννίνων, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, που τόσο στο κήρυγμά του, όσο και σε δηλώσεις του αμέσως μετά, στην κάμερα του ITV, μίλησε για το μήνυμα της ημέρας.

«Το μήνυμα είναι διαχρονικό και λέει, πως πρέπει να προσεγγίσουμε όσο γίνεται περισσότερο την Παναγία και το παράδειγμά της και αυτή θα είναι πιο κοντά μας. Η Παναγία, ιδιαιτέρως, σκανδαλωδώς θα μπορούσαμε να πούμε έχει βοηθήσει το Γένος των ορθόδοξων Ελλήνων, όχι γιατί έχει εθνικιστικές τάσεις, αλλά γιατί διαφυλάσσει τη χριστιανική παράδοση», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

Ερωτηθείς για το μήνυμα πίστης στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν με την πανδημία, χάνοντας αγαπημένα πρόσωπα, σε εκείνους που δοκιμάζονται και σήμερα, αλλά και σε εκείνους που επλήγησαν από τις καταστροφές των τελευταίων ημερών στη χώρα μας, ο κ. Μάξιμος είπε πως «η πίστη απαντά με την υπευθυνότητα και την ευθύνη που θα πρέπει να αναλαμβάνει ο καθένας από εμάς. Ο ορθόδοξος Έλληνας χριστιανός δε γίνεται να είναι αναίσθητος, αλλά οφείλει να είναι υπεύθυνος και να στέκεται στο πλευρό εκείνων που έχουν ανάγκη. Η φιλανθρωπία άλλωστε δεν είναι όπως πιστεύουν πολλοί, μία έκφραση λύπης προς εκείνον που υποφέρει, αλλά είναι μία στάση ευθύνης για όλη μας τη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ