Υποχωρεί η κυβέρνηση για τα ταμειακά διαθέσιμα

Τοπικά
  • Μετατίθεται για τον Ιούνιο η ισχύς της απόφασης

Για τον προσεχή Ιούνιο μετατίθεται η ισχύς της απόφασης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η απόφαση ελήφθη κατά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή και των δυο θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό, για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης, τον Ιούνιο, θα καθοριστούν από κοινού οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα την αφορούν.
Στη σύσκεψη, διάρκειας 2,5 ωρών, μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και Δημοσιονομικής Πολιτικής Κώστας Σπηλιωτόπουλος, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δηνήτρης Τσάκωνας και οι ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.
Υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ενώ φορείς της αυτοδιοίκησης είχαν αρνηθεί να υλοποιήσουν την κυβερνητική απόφαση απειλώντας πως θα προσφύγουν στο ΣτΕ και πως κατά το 2018 μόνο οι Περιφέρειες της χώρας είχαν τοποθετήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος 455 εκατομμύρια ευρώ, από συνολικά διαθέσιμα 1 δισ. 62 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ικανοποίηση του δήμου Ιωαννιτών προκάλεσε η παραπάνω εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του itv, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών Θ. Γιωτίτσα να επαναλαμβάνει ότι μία τέτοια απόφαση χρειάζεται επιπλέον χρόνο και κυρίως διασφαλίσεις από την ΤτΕ για την απρόσκοπτη λειτουργία των δήμων.
«Είναι γεγονός, ότι το σύστημα της Τράπεζας της Ελλάδος υπολείπεται των συστημικών τραπεζών. Αυτό που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί είναι ότι εάν εφαρμοστεί η απόφαση δεν θα μπλοκάρει η διαδικασία και η λειτουργία των δήμων», σημείωσε αρχικά.

Μεγαλύτερο το επιτόκιο και το ρίσκο

Ένα βασικό σημείο της κριτικής που ασκείται σε βάρος των ΟΤΑ που διατηρούν τα διαθέσιμά τους στις συστημικές τράπεζες έχει να κάνει με την απώλεια εσόδων, αφού η ΤτΕ δίνει μεγαλύτερο επιτόκιο από κάθε συστημική τράπεζα.
Διαφορετική όμως είναι η θέση του δήμου Ιωαννιτών και του κ. Γιωτίτσα που επισήμανε ότι είναι βασική αρχή των οικονομικών ότι όσο μεγαλύτερο είναι το επιτόκιο, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο.
«Δε θα πρέπει να γίνεται παρανόηση, γιατί τα χρήματα στην ΤτΕ επανεπενδύονται σε ρέπος και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας ακόμη και του ίδιου του κεφαλαίου. Δεν μπορεί να είναι μοναδικό κριτήριο το ύψος του επιτοκίου, αλλά υπάρχουν και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως και ανταποδοτικά οφέλη. Εμείς για παράδειγμα έχουμε πετύχει μία εξαιρετική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και με την Τράπεζα Ηπείρου και έχουμε συνεργασία και σε άλλα επίπεδα, όπως είναι η ταχύτητα στις πληρωμές και στις εισπράξεις των εσόδων, κάτι που η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να διασφαλίσει μέχρι σήμερα», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.

Όχι» στη μεταφορά και από τον Δήμο Ζαγορίου

Ως προς την αναγκαστική μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ζαγορίου κινήθηκε στα πλαίσια της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ αποφασίζοντας, κατά πλειοψηφία (μια αρνητική ψήφος και ένα «παρών»), να συνηγορήσει στην κατάθεση από την ΚΕΔΕ αίτησης ακύρωσης της απόφασης και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μην εφαρμοστεί. Η απόφαση καταργεί στην ουσία την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και προβλέπει ότι εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της είναι υποχρεωτικό το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Δήμος Ζαγορίου έχει ανοίξει στο παρελθόν λογαριασμό στην ΤτΕ, χωρίς να τον έχει χρησιμοποιήσει, εξυπηρετείται από ιδιωτική τράπεζα και όπως σημείωσε ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, η χρηματοδότηση (ΚΑΠ) προς τους ΟΤΑ θα γίνεται, εφόσον εφαρμοστεί η απόφαση, μέσω της ΤτΕ γεγονός που θα προσθέσει γραφειοκρατία στην λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Η απόφαση ελήφθη πριν την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ με τους αρμόδιους υπουργούς και προβλέπει ότι η ισχύς της απόφασης μετατίθεται για τον Ιούνιο 2019, δηλαδή μετά τις εκλογές και έχει την αξία της αφού θα συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας, για μη εφαρμογή της.