ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – Από τα μεγαλύτερα έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων

Τοπικά

Το μεγαλύτερο προς εκτέλεση έργο στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ είναι αυτό της επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού, με προϋπολογισμό 32 εκ. ευρώ.
Αυτό ανέφερε η Ειδική Γραμματέας του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κα. Φωτονιάτα στην εκδήλωση παρουσίασης νέων έργων που έγινε το πρωί της Πέμπτης στα Γιάννενα.
Αυτό αποτελεί και μια έμμεση απάντηση στην κριτική που έχει δεχθεί η δημοτική αρχή με αφορμή τις απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά του υπουργείου, ενώ όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ITV o δήμαρχος Θ. Μπέγκας δεν υπάρχουν πλέον ουσιαστικές εκκρεμότητες και με την προσφυγή στο ΣτΕ.
Από την άλλη, στην ίδια εκδήλωση η κα Φωτονιάτα αναφέρθηκε και σε ένα δεύτερο έργο του δήμου Ιωαννιτών που είναι οι επεκτάσεις των δικτύων αποχέτευσης στο παραλίμνιο μέτωπο, αλλά και στην πρόταση που έχει επίσης εξασφαλισμένα κονδύλια για την δημιουργία πάρκου πολιτισμού στο χώρο των πρώην στρατιωτικών φυλακών.
«Αποτυπώθηκε από τους καλύτερους γνώστες της κατάστασης η πραγματικότητα για τις απορροφήσεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο. Το 50% των κονδυλίων του τομεακού προγράμματος του ΕΣΠΑ έχει διασφαλισθεί για έργα του δήμου Ιωαννιτών.
Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και για τα τρία έργα, με τα δίκτυα αποχέτευσης να έχουν ανάδοχο και εντός του επόμενου διμήνου θα έχουμε υπογράψει τη σύμβαση.
Αν δεν είχε επιλεγεί η μέθοδος μελέτη – κατασκευή για τον βιολογικό καθαρισμό θα είχαμε προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Όμως ευελπιστούμε ότι μέχρι το Μάιο θα έχουμε υπογράψει τη σύμβαση.
Το 2019 και τα τρία έργα θα συμβασιοποιηθούν κάτι που σημαίνει ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την υλοποίησή τους, σημείωσε ο κ. Μπέγκας μνημονεύοντας την άριστη συνεργασία με το υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης και ειδικά με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό κ. Χαρίτση και την ειδ. γραμματέα κα Φωτονιάτα.

Πρώτες συναντήσεις στην Κροατία

Σε δύο επίπεδα επικεντρώθηκαν οι πρώτες συζητήσεις το απόγευμα της Παρασκευής στο Ντουμπρόβνικ με την αποστολή του Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πόλεων με επικείμενη και την επίσημη αδελφοποίησή τους.
Η πρωτοβουλία που ανέλαβε πριν από δύο χρόνια ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας στο περιθώριο του forum της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής για τη στενή συνεργασία των πόλεων που φιλοξενούν κάθε δύο χρόνια τη διοργάνωση αποδίδει καρπούς και αντιπροσωπεία του δήμου βρίσκεται από την Πέμπτη στην Κροατία.
Η συνεργασία όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας επισφραγίζεται απλώς με την αδελφοποίηση, μεγαλύτερη σημασία έχει όμως το ουσιαστικό σκέλος και περιεχόμενο με κοινές δράσεις που θα υλοποιηθούν και μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα.
Αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο της πρώτης συνάντησης επικεντρώνοντας στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, που θεωρούνται περισσότερο «προσιτοί», ώστε η συνεργασία να αποκτήσει «σάρκα και οστά» το συντομότερο δυνατό.