«Βαρόμετρο» της αγοράς τα πρατήρια καυσίμων

Τοπικά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων στους δικαιούχους οδηγούς. 

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η διαδικασία καταβολής της επιδότησης καυσίμων αναμένεται να διαρκέσει συνολικά τρεις μήνες και θα πραγματοποιείται μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr

Κατά τα λοιπά, με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, προβλέπεται η χορήγηση μπόνους 5 ευρώ στην επιδότηση για χρήση ψηφιακής κάρτας καυσίμων.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις τιμές των καυσίμων ξεκαθάρισε ότι τα πρατήρια λειτουργούν «σαν βαρόμετρο της αγοράς», εξηγώντας πως εάν δεν υπάρχει κίνηση στα πρατήρια αυτό αποτυπώνει και το τι γίνεται συνολικά στην αγορά. Η αλήθεια είναι πως η χρήση του μεταφορικού μέσου μόνο πολυτέλεια δεν είναι καθώς οι περισσότεροι εάν όχι όλοι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα για να πάνε στην δουλειά τους!

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια δύσκολη κατάσταση, καθώς οι τιμές των καυσίμων δεν αναμένεται να μειωθούν άμεσα και για όσο υπάρχει η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Αμερικής αλλά και τις συζητήσεις στην Ευρώπη, για όσο διαρκεί ο πόλεμος θα υπάρχει αυτή η συνεχής πίεση στους καταναλωτές καθώς αυξάνονται κατακόρυφα οι τιμές σε όλα τα βασικά είδη ανάγκης.

«Ενέσεις»… χωρίς θεραπεία

Ερωτηθείς για την πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα αλλά και την ενίσχυση που θα δοθεί σε τμήμα των πολιτών, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ενέσεις… χωρίς καμία θεραπεία καθώς δεν αναμένεται να λυθεί κανένα πρόβλημα. Η λύση θα ήταν η μείωση του φόρου κατανάλωσης που όμως δεν έγινε και δεν φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί.

«Είναι σταθερό το αίτημα για μείωση του φόρου αλλιώς δε θα γίνει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίστροφη μέτρηση για την πλατφόρμα

Όσο για την πλατφόρμα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Ο δικαιούχος, από τη στιγμή που πιστοποιήσει τα στοιχεία του με τους προσωπικούς κωδικούς του μέσω του TaxisNet,  εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σ’ αυτήν είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Για τον σκοπό της επαλήθευσης, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διαλειτουργεί με τα απαραίτητα μητρώα, και ιδίως, με το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσικλέτας, ασφάλισης και πληρωμής τελών κυκλοφορίας. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Τέλος, ερωτηθείς για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης πριν ολοκληρωθεί η περίοδος διάθεσής του και το εάν θα προμηθευτούν οι καταναλωτές για την επόμενη χρονιά, ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός καθώς θα εξαρτηθεί από την τιμή που θα έχει το λίτρο. «Αυτή την στιγμή ο κόσμος βάζει τόσο όσο αντέχει η τσέπη του και δύσκολα θα δαπανήσει χρήματα για να γεμίσει πετρέλαιο για την επόμενη χρόνια…Εδώ, κοιτούν πως θα αντέξουν φέτος. Αναμένουμε και θα δούμε» κατέληξε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ