Το ψωμί ψωμάκι… μειώνουν τις αγορές στον φούρνο οι καταναλωτές

Τοπικά

Ακόμη και το ψωμί περιορίζουν οι καταναλωτές εξαιτίας της ακρίβειας που «χτυπάει» τα νοικοκυριά.

Η μείωση της ζήτησης καταγράφεται παντού σε όλα τα προϊόντα ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ παίρνουν συνεχώς την ανιούσα!

Το ψωμί είναι από τα είδη που δύσκολα θα λείψει από το τραπέζι των περισσότερων αν και το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πτωτική τάση και μείωση της αγοραστικής κίνησης ακόμη και στους φούρνους της γειτονιάς.

Ουσιαστικά οι καταναλωτές δεν κόβουν το ψωμί αλλά μειώνουν την συχνότητα που θα πάνε στο φούρνο για να το προμηθευτούν. Επίσης, έχουν σταματήσει οι περισσότεροι να αγοράζουν από τον φούρνο αρτοποιήματα και προμηθεύονται μόνο το ψωμί.

Μεγάλη η δυσκολία των καταναλωτών

Ο κ. Σπύρος Έξαρχος εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου  του Σωματείου Αρτοποιών Ιωαννίνων κληθείς να μιλήσει για την κατάσταση υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία από πλευράς των καταναλωτών ενώ ξεκαθάρισε ότι μεγάλο τμήμα των αυξήσεων στις πρώτες ύλες έχει απορροφηθεί από τους αρτοποιούς για να μη φτάσει στον πελάτη.

Η απορρόφηση αυτή όμως, είναι δύσκολο να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα καθώς όλα έχουν αυξηθεί ενώ το πρόβλημα της ενέργειας και του κόστους είναι ο μεγάλος βραχνάς και των αρτοποιών «Είδαμε μια μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Το κόστος είναι μεγάλο και δύσκολα θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε εάν δεν υπάρξουν εκ νέου ρυθμίσεις για την ενέργεια» είπε ο κ. Έξαρχος.

Την ίδια ώρα που η κατανάλωση μειώνεται, πολλά από τα είδη των αρτοποιών για να μη πεταχτούν και εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι είδη ημέρας και δεν μπορούν να διατηρηθούν δίνονται σε συσσίτια «προτιμούμε να τα δώσουμε γιατί διαφορετικά τι θα τα κάνουμε;» τονίζει υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δύσκολο χειμώνα «πρέπει να δοθεί στήριξη αλλιώς θα υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα» καταλήγει ο κ. Έξαρχος.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ