Τιμήθηκε η μνήμη των γυναικών της Πίνδου

Τοπικά

Στη Φούρκα Κόνιτσας τιμήθηκε το πρωί της Τρίτης η μνήμη των γυναικών της Πίνδου για την προσφορά τους στους αγώνες για την απελευθέρωση, σε μια εκδήλωση στην οποία παρέστησαν, πέρα από τους λίγους κατοίκους του χωριού, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Σημειώνεται πως εκτός από τη μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, που έπαιξε τον δικό της σημαντικό ρόλο στην έκβαση των πρώτων μαχών του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41, τιμήθηκε η μνήμη των αξιωματικών Κων. Δαβάκη και Αλέξ. Διάκου και όλων των ηρώων του Έπους του 1940. Παρών, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, στις εκδηλώσεις, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, που έλκει άλλωστε την καταγωγή του από τη Φούρκα.

Μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η πανηγυρική ομιλία από την φιλόλογο, Ελένη Καραγιάννη.

 

Χαιρετισμοί με ιστορικές αναφορές 

 

Ακόμη, στην πλατεία του χωριού, παρουσία λιγοστών κατοίκων, και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε μία λιτή εκδήλωση, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου υποδέχθηκε τους παριστάμενους εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες ιδιαίτερα προς τον κ. Οικονόμου και τον κ. Καχριμάνη αντίστοιχα, για το διαρκές ενδιαφέρον τους για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων της επαρχίας Κόνιτσας.

Ο κ. Οικονόμου στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης των ηρωικών μορφών των αγώνων του έθνους, όπως οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, όπως όμως και η ελληνίδα μάνα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης τέλος, στη δική του τοποθέτηση έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην προσφορά των βλάχων της περιοχής στους αγώνες του Έπους του 1940, σε αντίθεση με κάποιους «ρουμανίζοντες» που προσδοκούσαν οφέλη από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ιταλούς, ενώ έδωσε και το στίγμα των σύγχρονων παρεμβάσεων της περιφέρειας για την βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας.