Παραμένει ζωντανό το παράδειγμα του Δημ. Νικολίδη

Τοπικά

Εκδήλωση με στόχο την απόδοση τιμής στη μνήμη του Δημήτρη Νικολίδη και την παρουσίαση της ιστορίας της Μονής Προφήτη Ηλία στη Ζίτσα και της προσπάθειας ανάδειξής του πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον δήμο Ζίτσας σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ιωαννίνων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Τοπικό Διαμέρισμα, την Αδελφότητα Ζιτσαίων Αθηνών, το Σύλλογο Γυναικών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Κ.ΑΠ.Η. & την Εκκλησιαστική Επιτροπή με κεντρική ομιλήτρια την αρχαιολόγο, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Πολυξένη Δημητρακοπούλου. Προηγήθηκε Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, που στο κήρυγμά του στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Προφήτη Ηλία. 

Ο Δημήτρης Νικολίδης ήταν γιατρός από τη Ζίτσα, σύντροφος και συμμάρτυρας του Ρήγα Φεραίου και ένας εκ των συνεργατών του, που συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στον πύργο Νεμπόισα, χάνοντας τη ζωή τους, στη διάρκεια της προεπαναστατικής περιόδου του 1821.

Η κα Δημητρακοπούλου από τη δική της σκοπιά στην ομιλία της αναφέρθηκε τόσο στο ιστορικό και τις λεπτομέρειες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που παρουσιάζει η Μονή, όσο και στην ιστορική διαδρομή και το φωτεινό παράδειγμα του ιατρού Δημ. Νικολίδη, που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης και ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Γ. Ράδος.