Θέμα χρόνου η επιστροφή των ΚοΜΥ στα νοσοκομεία

Τοπικά

Μια ευχάριστη είδηση έδωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας, κάνοντας γνωστό πως οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα στα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Ο κ. Καχριμάνης δήλωσε πως μετά από επικοινωνία που είχε με τους αρμόδιους παράγοντες του ΕΟΔΥ και της 6ης ΥΠΕ, το ζήτημα που είχε προκύψει θα λυθεί σύντομα και πως από την επόμενη Τρίτη 4 Μαΐου, αμέσως μετά το Πάσχα, οι ΚΟμΥ θα βρίσκονται και πάλι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, για να διενεργούν rapid test σε συνοδούς και ασθενείς που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο περιφερειάρχης, ο λόγος αποχώρησης των ΚΟμΥ από τα νοσοκομεία, ήταν η έλλειψη των pda (ειδικών τάμπλετ) τα οποία εξασφαλίστηκαν όμως και αμέσως μετά το Πάσχα, οι ΚΟΜΥ θα επιστρέψουν στα δύο νοσοκομεία.

 

Μεγάλες ουρές για τα rapid 

 

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα έξω από τα ειδικά κοντέινερ, όπου γίνονται τα rapid test στην Κεντρική Πλατεία, ήταν αποκαρδιωτική, με τους πολίτες να σχηματίζουν τεράστιες ουρές. Το γεγονός αυτό είναι χαρακτηριστικό της ανάγκης για την ανάκληση της απόφασης της προηγούμενης εβδομάδας, με την οποία σταμάτησε η διενέργεια των rapid test στα δύο νοσοκομεία.

Από νωρίς το πρωί, η «ουρά» στην κεντρική πλατεία, έφτασε πολλές δεκάδες μέτρα, σχεδόν μέχρι το ύψος της Λέσχης Αξιωματικών. Μεταξύ αυτών, ηλικιωμένοι, κάποιοι εκ των οποίων ανήμποροι και ταλαιπωρημένοι, έγκυες, που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού σε κάποιο από τα δύο νοσοκομεία, που είναι υποχρεωμένοι να φτάνουν στο κέντρο της πόλης, να περιμένουν έως και μία ώρα στην «ουρά» και έπειτα να περιμένουν μέχρι το βράδυ για να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο το αποτέλεσμα του test, για να βρεθούν στο νοσοκομείο από την επόμενη μέρα, αφού τα sms του ΕΟΔΥ, δε φτάνουν νωρίτερα. 

Με δική τους πρωτοβουλία, τα στελέχη των ΚΟΜΥ, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το κοινό που προσέρχεται στην πλατεία και από τη δεύτερη μονάδα, που βρίσκεται εκεί για test μόνο σε εργαζόμενους του λιανεμπορίου, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη προσέλευση, όσο το πρώτο. Μικρότερη είναι η προσέλευση στην ΚΟΜΥ που διενεργεί test στο αρχοντικό Πυρσινέλλα, όμως εκεί το σοβαρότερο πρόβλημα έχει να κάνει με την πρόσβαση κυρίως των ηλικιωμένων, αφού δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων στον πεζόδρομο, ούτε φυσικά υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης πλησιέστερα από το δημοτικό πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια.

Στα δύο κεντρικά σημεία που γίνονται rapid στην πόλη διενεργήθηκαν τη Δευτέρα σχεδόν 900 test. Συγκεκριμένα στην περιφέρεια έγιναν 638 test, στα οποία βρέθηκαν 12 κρούσματα, ενώ στο αρχοντικό Πυρσινέλλα διενεργήθηκαν 260 test με δύο θετικά.

 

Ενδεχόμενο για αποχώρηση από τη ΣΧΕΔΙΑ

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο, ο κ. Καχριμάνης, απαντώντας σε παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις εξελίξεις στη ΣΧΕΔΙΑ τόνισε, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την δημόσια πλέον αντιδικία του προέδρου κ. Τζιμογιάννη με τον επιστημονικό υπεύθυνο, θα εισηγηθεί στο περιφ. συμβούλιο την αποχώρηση της περιφ. Ηπείρου από το ΔΣ.

«Είμαι νομάρχης από το 2003 και θεωρώ, ότι για πολλά χρόνια ο πρόεδρος και ο υπεύθυνος ήταν μαζί, σαν “το παπί με το χηνάρι”. Όμως, από όταν ήρθε το ΚΕΘΕΑ που κάνει φοβερό έργο στην Ήπειρο, δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται η «ΣΧΕΔΙΑ». Δεν είναι θέμα για υποκατάστατα, εγώ είμαι υπέρ του καθαρού ρόλου του ΚΕΘΕΑ. Αν συνεχίσει έτσι ο κ. Τζιμογιάννης, που ουδείς είδα να τον στηρίζει στο διοικητικό συμβούλιο, εγώ θα προτείνω να αποχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

 

Λαϊκή Συσπείρωση: Η περιφερειακή αρχή έχει ευθύνες 

 

Για το ζήτημα της «Σχεδίας» τοποθετήθηκε μέσω ανακοίνωσης η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», που αναφέρει πως η περιφ. αρχή δεν μπορεί να απομακρύνει τις ευθύνες που έχει για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ΣΧΕΔΙΑ όλα τα χρόνια.

«Δεν μπορεί να αποφύγει η περιφερειακή αρχή τις ευθύνες της όλων των προηγούμενων ετών για την κατάσταση που έχει περιέλθει η «ΣΧΕΔΙΑ», την στιγμή μάλιστα που έχει τον κ. Γοργόλη αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της «ΣΧΕΔΙΑΣ». Η απόπειρα του περιφερειάρχη να απομειώσει την κρίση σε αντιπαλότητα δύο προσώπων δεν είναι σοβαρή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η «ΣΧΕΔΙΑ» έχει ως στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε αντίθεση με το ΚΕΘΕΑ που ασκεί θεραπεία και αυτό το μπέρδεμα που έκανε ο περιφερειάρχης πρέπει να το διορθώσει στο μυαλό του. Πάντως ο κ. Γοργόλης δεν τοποθετήθηκε ως όφειλε. Εμείς θα ζητήσουμε στο επόμενο ΠΣ να συζητηθεί το θέμα αυτοτελώς στο επόμενο ΠΣ. Η αναγγελία φυγής δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή απολογισμού του εκπροσώπου της περιφερειακής αρχής».

 

Άλλα θέματα

 

Κατά τη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση της θητείας των μελών του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας για ένα χρόνο

Ακόμη ενέκρινε τη μετατροπή της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, με έδρα την Πρέβεζα. Η μετατροπή γίνεται με την προοπτική μελλοντικά η ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. να απορροφηθεί από την ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αναπτυξιακός οργανισμός με παραρτήματα σε Πρέβεζα και Άρτα.  

Τέλος, ενέκρινε την επικαιροποίηση της κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων ακινήτων για το έργο της εισόδου της Ηγουμενίτσας.