Τα μέτρα φεύγουν η προσοχή παραμένει!

Τοπικά

Ο πνευμονολόγος Θανάσης Κωστούλας ερωτηθείς τόσο για την πανδημία όσο και για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει προσοχή αλλά όχι πανικός.

Η αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχει σημάνει «συναγερμό» στους γονείς.  Η επιστημονική κοινότητα συμβουλεύει ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση.

Ο πνευμονολόγος Θανάσης Κωστούλας ερωτηθείς τόσο για την πανδημία όσο και για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει προσοχή αλλά όχι πανικός.

Αναφορικά με την άρση των μέτρων για την πανδημία ενόψει και του καλοκαιριού που πλησιάζει, ο κ. Κωστούλας επεσήμανε ότι η άρση των μέτρων ακολουθεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν σταματήσει να λαμβάνουν μέτρα.

Από την άλλη κάλεσε τους πολίτες, εάν βρεθούν σε κλειστούς χώρους και με συνωστισμό να φορούν μάσκα προκειμένου να προστατευτούν. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Κωστούλα στα παιδιά-μαθητές καθώς θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να τηρούν αποστάσεις ενώ αναγκαίος είναι ο αερισμός των αιθουσών και το καθάρισμα των χεριών.

Με τα πρώτα συμπτώματα στον γιατρό για διάγνωση

Την ίδια ώρα η ανησυχία για την οξεία ηπατίτιδα αυξάνεται. Ο κ. Κωστούλας συμβουλεύει τους γονείς να είναι παρατηρητικοί και με τα πρώτα «ύποπτα συμπτώματα» να σπεύσουν στον παιδίατρο για την διάγνωση και την αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσουν. «Θα πρέπει εφόσον διαπιστώσουν συμπτώματα να απευθυνθούν στον γιατρό τους. Είναι μια κατάσταση περίεργη καθώς ακόμη δεν έχουμε συγκεκριμένη εικόνα για την οξεία ηπατίτιδα. Αναμένουμε να δουμε τα πρώτα στοιχεία. Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην παγκόσμια κοινότητα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί με τα συμπτώματα. Η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από τον γιατρό» καταλήγει ο κ. Κωστούλας.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ