Οδηγούνται σε παράταση οι φορολογικές δηλώσεις

Οικονομία

Με δεκαπλάσιο ρυθμό από αυτόν με τον οποίο υποβάλλονται σήμερα θα χρειαστεί να αποστέλλονται πλέον οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

Με δεκαπλάσιο ρυθμό από αυτόν με τον οποίο υποβάλλονται σήμερα θα χρειαστεί να αποστέλλονται πλέον οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αριθμός ο οποίος απαιτείται να τηρηθεί, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εμπρόθεσμη υποβολή όλων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου 2022.

Δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται αδύνατη, είναι πλέον βέβαιο ότι περί τα τέλη Ιουνίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει την πολυήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σε πρώτη φάση.

Συνολικά εκκρεμούν ακόμη για υποβολή περίπου 6,1 εκατομμύρια δηλώσεις, καθώς μέχρι τις 28 Απριλίου είχαν αποσταλεί και εκκαθαριστεί μόλις 321.400 δηλώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5% του συνόλου των 6,44 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως τις 30 Ιουνίου.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα οποία έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

Από τις 30 Μαρτίου 2022, που άρχισε να λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, έως τις 28 Απριλίου 2022 το σύνολο των δηλώσεων που υποβλήθηκαν στο σύστημα ΤΑXISnet ανέρχεται σε 321.400. Ουσιαστικά, κατά το χρονικό διάστημα των πρώτων 30 ημερών της περιόδου υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων υποβάλλονταν κάθε μέρα κατά μέσο όρο 10.713 δηλώσεις (321.400 / 30).

Προκειμένου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 να έχουν υποβληθεί συνολικά 6,44 εκατομμύρια δηλώσεις, που είναι ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που αναμένεται να κατατεθούν φέτος, θα πρέπει εντός του χρονικού διαστήματος από τις 29 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή εντός 63 ημερών, να έχουν υποβληθεί συνολικά άλλες 6,12 εκατομμύρια δηλώσεις. Αυτό σημαίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε μέρα κατά μέσο όρο 97.143 δηλώσεις, αριθμός ο οποίος δεν φαντάζει εφικτός.

Μια τέτοια απότομη επιτάχυνση του ρυθμού ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φαντάζει δύσκολη έως ανέφικτη, με συνέπεια στο υπουργείο Οικονομικών να έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνονται σχέδια για παράταση της περιόδου υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 27 Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη αποστολή όλων των δηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων άρχισε να λειτουργεί στο σύστημα ΤΑΧISnet από τις 27 Μαΐου, δηλαδή στο τέλος Απριλίου δεν είχαν αρχίσει να υποβάλλονται καν δηλώσεις. Τελικά, χρειάστηκε η προθεσμία υποβολής να παραταθεί αρχικά μέχρι τις 27 Ιουλίου και στη συνέχεια μέχρι το τέλος Αυγούστου. Φέτος, η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων άρχισε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου, δηλαδή 28 μέρες νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα εκκαθαριστικά

Με τα στοιχεία που ισχύουν αυτή τη στιγμή, επί συνόλου 321.400 δηλώσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τις 28 Απριλίου 2022, εκδόθηκαν 421.351 ατομικά εκκαθαριστικά. Από τους φορολογούμενους αυτούς:

– το 59,28%, δηλαδή 249.761 παρέλαβαν μηδενικά εκκαθαριστικά

– το 15,05%, δηλαδή 63.394 φορολογούμενοι δικαιούνται να λάβουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 17,73 εκατ. ευρώ, καθώς παρέλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά

– το 25,68%, δηλαδή 108.196 φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν επιπλέον φόρο.