ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Κάλεσμα συμμετοχής στη «μητέρα των μαχών»

Τοπικά

Ως «μητέρα των μαχών» αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο τη σημερινή απεργία ενάντια στις αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά, με πρώτο και κυριότερο τη δυνατότητα για 10ωρη εργασία, που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικά κατάργηση του 8ωρου, η κατοχύρωση του οποίου αποτελεί μέχρι σήμερα την κορωνίδα των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος. 

Ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων Σάββας Δημητριάδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής των πολιτών στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση με τη συγκέντρωση στις 10.00 στο Εργατικό Κέντρο και στην πορεία που θα ακολουθήσει, τονίζοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση μια πολιτική, χωρίς να έχει «λευκή επιταγή» από τους πολίτες.

«Ο αντιδημοκρατικός και αντιλαϊκός κατήφορος της κυβέρνησης της Ν.Δ συνεχίζεται με την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή που αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το οκτάωρο, μειώνει τους μισθούς, νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και σε συνδυασμό με την κατάργηση του ΣΕΠΕ, καθιστά τον εργαζόμενο ευάλωτο και αδύναμο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Αυτές οι πολιτικές της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας που θα τις ζήλευαν και οι ποιο ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι στον κόσμο, νοσταλγοί της Θάτσερ, ουσιαστικά θα μετατρέψουν όλη την χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη στην οποία θα κυριαρχούν η φτηνή και ελαστική εργασία, η έλλειψη εργατικής νομοθεσίας και μηχανισμών προστασίας των εργαζομένων, η ανυπαρξία συλλογικών διαπραγματεύσεων, η απαγόρευση της απεργίας, οι χαλαροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί. Με ένα παραγωγικό μοντέλο της χώρας μη βιώσιμο που θα εξυπηρετεί τυχοδιωκτικά μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και θα περιορίσει δραματικά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτός ο σχεδιασμός αν υλοποιηθεί στο σύνολό του υπονομεύει το μέλλον της χώρας και θα έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αγωνιζόμαστε όλοι και όλες μαζί, να μην επιτρέψουμε τη νομοθέτηση της “εργασιακής ζούγκλας” και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητριάδης.

 

Κάλεσμα και από τη νεολαία 

 

Αντίστοιχο κάλεσμα απεύθυνε και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα Ιωάννινα Γιάννος Πετρογιάννης, που αναφέρθηκε στην ανάγκη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων από τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

«Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να υποτιμήσει ακόμα περισσότερο την εργασία και συγκρούεται ευθέως με τα εργασιακά δικαιώματα.

Καταργεί στην ουσία το 8ωρο δίνοντας την δυνατότητα στον εργοδότη να μην αμείβει την υπερωρία με χρήμα, αλλά με ρεπό. Όταν οι ώρες εργασίας αυξάνονται αλλά ο μισθός παραμένει σταθερός, με απλή μέθοδο των τριών μπορεί να αντιλήφθη κανείς ότι μιλάμε για μείωση μισθών. Ατομική σύμβαση εργασίας, με τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη, κάνει τον εργαζόμενο έρμαιο της εργοδοσίας. 

Όλα αυτά σε μια φαντασιακή βάση που λέει πως ο εργαζόμενος μπορεί ισότιμα να διαπραγματεύεται με τον εργοδότη του. Μια παραδοχή που όποιος έχει εργαστεί έστω και μια μέρα στη ζωή του μπορεί να αντιληφτεί ότι δεν ισχύει», ανέφερε ο κ. Πετρογιάννης.