Χιλιάδες κόσμου στην απεργιακή κινητοποίηση

Τοπικά

Χιλιάδες κόσμου έλαβαν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση της Πέμπτης στα Γιάννενα, λέγοντας το δικό τους «όχι» στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά. Επρόκειτο μάλιστα για μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών σε επίπεδο συμμετοχής και σε ποσοστά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 

Η απεργιακή κινητοποίηση είχε ως σημείο συνάντησης το Εργατικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των εκπροσώπων του ΕΚΙ και πρωτοβάθμιων οργανώσεων και σωματείων. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με την κεφαλή της οποίας να βρίσκεται στο δημαρχείο και την «ουρά» να μην έχει ακόμη ξεκινήσει να ανεβαίνει την οδό Αβέρωφ.

Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ΕΚΙ Νίκος Έξαρχος και ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας μετέφεραν την οργή και αγανάκτηση του κόσμου της εργασίας για τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως η πρόβλεψη της επέκτασης του ωραρίου πέραν του 8ώρου, με τη χορήγηση ρεπό και όχι υπερωριών.

«Η επιτυχία της απεργίας είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι εδώ και μήνες ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο εκφράζει “την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό”, ότι έχει δήθεν τη λαϊκή αποδοχή. Δεν έχει βρεθεί ούτε ένα Συνδικάτο -πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ- που να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη σε όλο το νομό που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση θα είναι πραγματικός όλεθρος για τη ζωή τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Έξαρχος.

Το ΕΚΙ προκήρυξε μάλιστα νέα απεργία για την προσεχή Τετάρτη 16 Ιουνίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Γρίβας εμμένοντας στη θέση που εξέφρασε και τις προηγούμενες ημέρες, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες της πανδημίας για να περάσει στη Βουλή νομοσχέδιο που γυρίζουν δεκαετίες πίσω τον κόσμο της εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Θύμα χειροδικίας ο Χρ. Μαντάς 

 

Ένταση και προπηλακισμοί σημειώθηκαν όμως στην απεργιακή συγκέντρωση, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στο στόχαστρο μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι αντιδράσεις αφορούσαν κυρίως τους πρώην βουλευτές Χρ. Μαντά και Γ. Στέφο αντίστοιχα με τον πρώτο να πέφτει θύμα χειροδικίας. 

Η ένταση είχε παρατηρηθεί από νωρίς στο χώρο της συγκέντρωσης μεταξύ μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου και μελών του ΣΥΡΙΖΑ και για τη συμμετοχή τους στην πορεία, κυρίως όμως λόγω της εμφάνισης ενός πανό, με την υπογραφή του κομματικού φορέα, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των επιτιθέμενων, που το απέσπασαν με τη βία. Η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων και στην πορεία έλαβαν μέρος κανονικά και οι δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Οι αγώνες δεν έχουν ιδιοκτήτες»

 

Για «αντικινηματική επίθεση» στο αγωνιστικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνοντας πως ένα μικρό τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου απαίτησε να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πορεία.

«Αποχώρηση ούτε έγινε ούτε και θα γίνει ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι διαχρονικά πιστός στις μάχες – ορόσημα που πρέπει να δοθούν, παρών στο δρόμο, παρών στο Κοινοβούλιο. Οι αρχές μας και οι αξίες μας για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας δεν καταστέλλονται, ούτε και θα υποσταλούν. Οι αγώνες δεν έχουν ιδιοκτήτες και, ειδικά τώρα, δεν περισσεύει κανένας και καμία.

Δεν θα επιτρέψουμε, στην ακραία συντηρητική πολιτική να κυριαρχήσει. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία των αγώνων για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και των λαϊκών δικαιωμάτων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων, η οποία υπέστη και μία μικρή διόρθωση στην πορεία, καθώς στην πρώτη ανακοίνωση γινόταν λόγος για ακραία συντηρητική πολιτική που επιδιώκει να κυριαρχήσει, «με τη συνδρομή μίας μερίδας «αντιεξουσιαστών», η οποία όμως έκφραση, απαλείφθηκε σε διορθωτική ανακοίνωση.