Συνεχίζεται η επιφυλακή για τις πυρκαγιές

Τοπικά

Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη της Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση γενικής επιφυλακής ενώ ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος και σήμερα για την Ήπειρο. 

Παράλληλα, η τεράστια πυρκαγιά στην Αττική και οι άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Μεσσηνία, Εύβοια και αλλού έχουν κινητοποιήσει το σύνολο του μηχανισμού της Πυροσβεστικής, με το αρχηγείο να έχει ανακαλέσει το σύνολο των αδειών. 

Στην Ήπειρο μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης η εικόνα ήταν καλή, χωρίς σοβαρά συμβάντα πυρκαγιών καθώς όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, υπήρξε άμεση επέμβαση και κατάσβεση, όπως έγινε και το μεσημέρι στην περιοχή της Πεδινής, κοντά στο ξενοδοχείο Epirus Pallace, όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση. Όμως η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής με δύο οχήματα και τέσσερις πυροσβέστες απέτρεψε την επέκταση της πυρκαγιάς. 

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην κατάσταση που επικρατεί στα ενεργά μέτωπα στη γειτονική Αλβανία σε περιοχές κοντά στα σύνορα, τόσο στο Πωγώνι, όσο και στην περιοχή των Φιλιατών. Στη δεύτερη περίπτωση, αργά το μεσημέρι, η πυρκαγιά πέρασε στο ελληνικό έδαφος, μακριά από οικισμούς, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Το βράδυ της Τρίτης από άγνωστη αιτία προκλήθηκε πυρκαγιά σε μία ρεματιά στην περιοχή της Καστρίτσας, η οποία όμως κατασβήστηκε άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Απαιτείται επίσης ιδιαίτερη προσοχή και γίνονται αυστηρές και συνεχείς συστάσεις για την αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως έγινε την Κυριακή στην Κληματιά με τις εργασίες ενός 68χρονου στα μελίσσια. 

 

Πέντε οχήματα εκτός Ηπείρου 

 

Στο μεταξύ, από την Ήπειρο έχουν διατεθεί δυνάμεις, προσωπικό και μέσα για την ενίσχυση δυνάμεων σε άλλες περιοχές και συγκεκριμένα το πρωί της Τετάρτης ήταν εκτός Ηπείρου, συνολικά 5 οχήματα, τα δύο εκ των οποίων στη Μεσσηνία και άλλα τρία στην περιοχή του Αιγίου, όπου βέβαια δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο από την Κυριακή.

Επίσης στην ίδια περιοχή βρίσκεται μία ομάδα πεζοπόρου και μία ακόμη ομάδα πεζοπόρου βρίσκεται στη Δεσκάτη Γρεβενών από την Τρίτη.