Σύμπλευση για το φυσικό αέριο – Ταύτιση απόψεων στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Τοπικά

Με το θέμα του φυσικού αερίου να απασχολεί περισσότερο από ποτέ τα μέλη του συνεδρίασε την Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων συμφώνησαν στο ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για να εξεταστεί βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και μελέτης, ο τρόπος με τον οποίο το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς, μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και μία εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τον στόχο της σύνδεσης της περιοχής με το φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου τόνισε στην εισήγηση του ότι το βασικό πρόβλημα ήταν και παραμένουν οι διακρατικές συμφωνίες και οι εξαρτήσεις των χωρών στον γεωστρατηγικό χάρτη.

Παρόλα αυτά πρόσθεσε πως πρέπει να στηριχθεί η διαδικασία τροφοδοσίας της Ηπείρου καταρχάς μέσω βυτιοφόρων από τη Ρεβυθούσα ή μέσω πλοίων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να διεκδικηθεί σε συναντήσεις με την εταιρία και τα αρμόδια υπουργεία η αύξηση των ποσοτήτων για την κάλυψη των αναγκών της Ηπείρου. Έτσι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό Poseidon 2 που αυτή τη στιγμή φαίνεται το περισσότερο ρεαλιστικό σενάριο μεταφοράς αγωγού φυσικού αερίου στην Ήπειρο, με τη χάραξη να έχει ολοκληρωθεί και αυτή την περίοδο να γίνονται ενημερώσεις των ιδιοκτητών εκτάσεων που πρόκειται να απαλλοτριωθούν στο λεκανοπέδιο.

«Αυτό που πρέπει να δούμε, είναι κατά πόσον μπορούμε να φύγουμε από έναν αγωγό transit και να πάμε σε έναν αγωγό με αναμονές σύνδεσης για τους οικιακούς και τους βιομηχανικούς καταναλωτές», τόνισε ο κ. Δημητρίου.

Ο Γρηγ. Γκίκας από την πλευρά του χαρακτήρισε επιτακτική την αναγκαιότητα να κινητοποιηθεί το Επιμελητήριο για να ευαισθητοποιήσει τα μέλη του ώστε οι συζητήσεις που θα γίνουν είτε με την πολιτική ηγεσία είτε με τη ΔΕΠΑ να έχουν και το χαρακτήρα του κινήτρου για τις επιμέρους συνδέσεις. Τέλος, ο Γ. Μήτσης στάθηκε και αυτός στην ανάγκη να γίνουν από κοινού οι ενέργειες των τοπικών φορέων για τη διεκδίκηση της σύνδεσης της Ηπείρου με το φυσικό αέριο.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Μήτσης είχε καταγγείλει τον κ. Δημητρίου επικαλούμενος στοιχεία από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης από την οποία απουσίαζε, με αφορμή την συνάντηση που είχε το καλοκαίρι του 2018 για το θέμα του φυσικού αερίου, με τον κ. Μητσοτάκη, πριν τις εκλογές του Ιουλίου.