Στον Δήμο Ιωαννιτών η χρήση του Βελή Τζαμιού και του μεντρεσέ

Τοπικά

Σπάνια προκύπτουν ειδήσεις από τα εγκαίνια εκθέσεων όμως από αυτόν τον γενικό κανόνα διέφυγαν τα εγκαίνια της έκθεσης ερασιτεχνικής φωτογραφίας στο μεντρεσέ, δίπλα στο Βελή τζαμί, που έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης, από όπου προέκυψαν δύο ειδήσεις. 

Η μία είδηση σχετίζεται με την έναρξη της προσπάθειας του Δήμου Ιωαννιτών για την αξιοποίηση μνημειακών χώρων για παρόμοιες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. 

Παράλληλα, μία ακόμη είδηση προέκυψε από την ομιλία του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, που έκανε γνωστό, ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη, κατόπιν θετικής εισήγησης και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, συμφωνήθηκε, ώστε τα δύο κτήρια, δηλαδή το Βελή τζαμί και ο μεντρεσές, να παραχωρηθούν προς χρήση στον δήμο Ιωαννιτών. Έτσι, όπως τόνισε ο κ. δήμαρχος, πολύ σύντομα, με στοχευμένες ενέργειες και εργασίες από τις υπηρεσίες του δήμου, όπως έγινε και με τον μεντρεσέ, θα δοθεί προς χρήση στους πολίτες και το Βελή τζαμί. Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί στην πράξη, τότε θα επιτευχθεί και ένας άλλος στόχος, τον οποίο περιέγραψε η πρόεδρος του ΠΚΔΙ, Ελ. Ακονίδου, να αποτελέσουν τα δύο αυτά κτήρια, μαζί με το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο που θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο.

Ο κ. Ελισάφ στην ομιλία του, αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Βαρ. Παπαδοπούλου, που ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, για τη συνεργασία, πρόσθεσε, πως αποτελεί βασικό στόχο της δημοτικής αρχής, η απόδοση στους πολίτες και στους φορείς και άλλων αντίστοιχων χώρων. «Έχουμε συνεργαστεί άριστα στο παρελθόν, αλλά ξαναδίνουμε εξετάσεις και τώρα. Η εισήγηση της Εφορείας είναι θετική για την παραχώρηση χρήσης του Βελή τζαμιού και του μεντρεσέ και αυτό συμφωνήσαμε με την κα Μενδώνη. Το επόμενο βήμα θα είναι να περάσει από το ΚΑΣ και έπειτα να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση και του τζαμιού», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Για ένα νέο κύκλο συνεργασίας και συμπόρευσης των υπηρεσιών του υπ. Πολιτισμού και της τοπικής Εφορείας έκανε λόγο στο χαιρετισμό της, η κα Παπαδοπούλου.

«Στα Ιωάννινα, τα μνημεία είναι διάσπαρτα, αλλά ενσωματωμένα στην καθημερινότητα των πολιτών. Και οι δύο φορείς θα συνεργαστούμε για να διασώσουμε τα μνημεία και παράλληλα να αναδείξουμε τον τόπο», ανέφερε.

Η Ελ. Ακονίδου χαρακτήρισε το κτήριο του μεντρεσέ ως την προέκταση ή την είσοδο του Πνευματικού Κέντρου.