Στο… περίμενε οι κόμβοι

Τοπικά

Μια δυσάρεστη εξέλιξη προέκυψε για την κατασκευή τεσσάρων ισόπεδων κόμβων στα Ιωάννινα, καθώς απορρίφθηκε η ένταξή τους στο χρηματοδοτικό πλαίσιο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ 2014 – 2020», λόγω ελλείψεων των φακέλων.
Ο λόγος για τους κόμβους:
-Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και Συνδετήριας Περιφερειακής οδού πόλης,
-Λεωφόρου Γράμμου και οδού Ίωνος Δραγούμη,
-Λεωφόρου Γράμμου – Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως – οδού Καλπακίου,
-Λεωφόρου Παπανδρέου – Κουντουριώτου – Πατριάρχου Ευαγγελίδη
Το θέμα ανέδειξε η παράταξη «Ιωάννινα 2023» επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή κάνοντας λόγο για ουσιώδεις ελλείψεις και προχειρότητα ενώ επίσης αναφέρεται και στο έργο του Μεγάλου Δακτυλίου υποστηρίζοντας πως οι ημερομηνίες για το έργο δεν έχουν τηρηθεί.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική πρακτική της Δημοτικής Αρχής αποδεικνύεται πρόχειρη και επιπόλαια. Με αποτέλεσμα να χάνονται χρόνος και χρηματοδοτικοί πόροι για την υλοποίηση έργων κρίσιμων για τη βελτίωση της καθημερινότητας του συνδημότη.
Επιπροσθέτως, για το μη, ακόμη, δημοπρατημένο έργο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου – κόμβος Βογιάννου)», επισημαίνουμε ότι η συμβασιοποίησή του, σύμφωνα με την απόφαση ένταξης (ΑΔΑ: ΩΗΝΖ7Λ9-ΡΚΩ), πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 31/12/2020. Το είχαμε αναδείξει από τον Νοέμβριο του 2019 με σχετική μας ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, απάντησε, τότε, προφανώς χωρίς γνώση του αντικειμένου και των ευθυνών του, δεσμευόμενος για ημερομηνίες που, μέχρι σήμερα, δεν έχουν τηρηθεί. Επειδή το έργο πρέπει να γίνει, επιβάλεται να επιδειχθεί, τουλάχιστον για αυτό, αυξημένη υπευθυνότητα και στοιχειώδης επάρκεια.
Δεδομένων των προαναφερόμενων, θεωρούμε σκόπιμο ο κύριος Δήμαρχος να αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη και τον έλεγχο των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση όλων των τεχνικών έργων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης.

«Οι κινδυνολογίες της παράταξης δεν έχουν καμία θέση»

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή απάντησε, επιστρέφοντας μερικούς από τους χαρακτηρισμούς, ότι θα υποβληθούν ξανά οι φάκελοι για την ένταξη της κατασκευής των κόμβων, ενώ για την κατασκευή του Μεγάλου Δακτυλίου υπογράμμισε πως αναμένεται από τη δικαιοσύνη ο καθορισμός τιμής μονάδας, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση.
«Είναι από τις ελάχιστες φορές όπου μία δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης επιχαίρει επειδή απορρίφθηκε η ένταξη ενός σημαντικού έργου για την περιοχή.
Αυτή είναι η παράταξη «Ιωάννινα 2023».
Η επικεφαλής της Τατιάνα Καλογιάννη συνεχίζει την προσφιλή τακτική με την οποία εγκαινίασε την αντιπολιτευτική της πορεία και καταλογίζει ανεπάρκεια και προχειρότητα στη Δημοτική Αρχή.
Αφορμή η απόρριψη από την Διαχειριστική Αρχή της πράξης για την κατασκευή τεσσάρων ισόπεδων κόμβων που είχε υποβληθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος».
Η κ. Καλογιάννη ως τεχνοκράτισσα διαπίστωσε ουσιώδεις ελλείψεις στους φακέλους όταν μάλιστα αυτές περιγράφονται λεπτομερώς στην απόφαση της Διαχειριστικής και είναι ολοφάνερο ότι οι λόγοι είναι εντελώς τυπικοί.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να διεκδικήσει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με την εκ νέου υποβολή του για ένταξη. Ως εκ τούτου οι κινδυνολογίες της παράταξης «Ιωάννινα 2023» δεν έχουν καμία θέση.
Όσο για τον δακτύλιο της πόλης η κ. Καλογιάννη γνωρίζει ότι αναμένεται από την δικαιοσύνη ο καθορισμός τιμής μονάδας, διαδικασία απαραίτητη για να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.
Η Δημοτική Αρχή, στην φάση αυτή, δεν θα σχολιάσει την απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής για την απόρριψη της πράξης των κόμβων.
Δεν θα σχολιάσει ούτε τις νουθεσίες της κ. Καλογιάννη η οποία μέχρι το 2023 φαίνεται ότι έχει τεθεί επικεφαλής της «Ηνωμένης Αντιπολίτευσης», σημειώνεται αναλυτικά στην απάντηση της Δημοτικής Αρχής.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ