Στήριξη στην πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση

Τοπικά

Αντιπροσωπεία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ιωαννίνων επισκέφθηκε την Παρασκευή 6-8-2021, σε προγραμματισμένες επισκέψεις, τις προσφυγικές δομές «Κατσικά» και «Αγία Ελένη». Στις επισκέψεις, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της θεματικής «Προσφυγικού-Μεταναστευτικού και Αλληλεγγύης» της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ιωαννίνων, συμμετείχαν η βουλευτής Ιωαννίνων και Αν. Τομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζούφη, οι Άννα Γαλανάκη και Μαρία Τοπαλίδου υπεύθυνες των Θεματικών Προσφυγικής πολιτικής σε Γιάννενα και Θεσσαλονίκη και ο Πέτρος Παλάσχας Αναπληρωτής Συντονιστής της Ν.Ε.

Οι επισκέψεις περιελάμβαναν συναντήσεις με τους Διοικητές των προσφυγικών δομών κ. Δημήτρη Λάκκα στον «Κατσικά» και κ. Αικατερίνη Σαμαντοπούλου στην «Αγία Ελένη» καθώς και με εργαζόμενους σε αυτές. Έγιναν αναλυτικές συζητήσεις για τις συνθήκες που επικρατούν, την αριθμητική δύναμη των εργαζομένων, τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων, τις εθνικότητες, τις ευάλωτες ομάδες και τα ανήλικα παιδιά που βρίσκονται στις προσφυγικές δομές των Ιωαννίνων. Από τους Διοικητές των δομών χαρακτηρίστηκε «επαρκής η υγειονομική κάλυψη στο χώρο της δομής για τους πρόσφυγες και ικανοποιητική η θετική ανταπόκριση των φιλοξενούμενων στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, που έχει ξεκινήσει τόσο στην δομή του Κατσικά όσο και στην αντίστοιχη της Αγίας Ελένης». 

Από τις δυο πλευρές, χαρακτηρίστηκε «σημαντική η αναγκαιότητα της επανέναρξης της εκπαίδευσης των παιδιών και των ενηλίκων που είχε διακοπεί, ιδιαίτερα στη δομή του Κατσικά την προηγούμενη σχολική χρονιά, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς δικτύου και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αλλά και των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στην μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους». 

Επίσης συζητήθηκαν αναλυτικά, τα θέματα εκείνα που αφορούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των φιλοξενούμενων στις δομές αλλά και στην ενσωμάτωση, όσων το επιθυμούν, από τους πρόσφυγες που λαμβάνουν άσυλο. 

Στη δομή του Κατσικά η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συναντήθηκε με τον αριστούχο μαθητή Ζοζέ από το Κονγκό που διεκδικεί την παραχώρηση ασύλου για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στη χώρα μας και τον ενημέρωσε για την απάντηση των αρμόδιων υπουργείων σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, που δεν προαναγγέλλει την «αυτονόητη» θετική επίλυση, αλλά παραπέμπει στις «τυπικές» διαδικασίες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί σταθερά την τήρηση και επιτάχυνση όλων των διαδικασιών στην εξέταση αιτημάτων ασύλου με έμπρακτη αλληλεγγύη, σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια και μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εκφράζουμε τη σταθερή και αταλάντευτη στήριξή μας στο δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση και τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή συμπεριλαμβανομένων και όσων ενήλικων προσφύγων το επιθυμούν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.