Σε έλλειψη αντιβιώσεις, αναλγητικά και φάρμακα πολλών παθήσεωνc

Τοπικά

Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, το πρόβλημα με τις σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα είναι υπαρκτό.

Από τα ράφια εδώ και εβδομάδες λείπουν  εισπνεόμενα σκευάσματα, σιρόπια για το βήχα, αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και αναλγητικά, αλλά και φάρμακα για πολλές παθήσεις

Στη χώρα μας εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων, έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές σε περισσότερα από διακόσια ελλειπτικά φάρμακα ενώ και οι φαρμακαποθήκες ελέγχουν συχνά τα αποθέματά τους.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Μάνος Ξενικάκης μιλώντας στο ITV εξήγησε ότι είναι σε έλλειψη δεκάδες σκευάσματα σύμφωνα και με την πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

«Δυστυχώς έχουμε πολλές ελλείψεις σε φάρμακα και προσπαθούμε είτε σε συνεννόηση με τους γιατρούς είτε σε συνεννόηση με συναδέλφους να δώσουμε λύσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκουμε τα φάρμακα σε άλλα φαρμακεία και σε κάποιες άλλες μιλάμε με τους γιατρούς για να αλλάξουμε το σκεύασμα» τονίζει ο κ. Ξενικάκης, περιγράφοντας την κατάσταση των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ απουσιάζουν και όσα σκευάσματα ήταν ήδη σε έλλειψη για αρκετό καιρό, λόγω παραγωγής και έλλειψης πρώτων υλών, όπως φάρμακα για την καρδιά, για την υπέρταση και τον διαβήτη.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ασθενείς πάντα σε συνεννόηση με τους γιατρούς. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν εξαρτάται η λύση του μόνο από το υπουργείο Υγείας καθώς οι ελλείψεις παρουσιάζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι σύνθετο το πρόβλημα» υπογράμμισε ο κ. Ξενικάκης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ