ΧΑΡΗΣ ΛΙΟΥΡΗΣ -«Η αισχροκέρδεια πρέπει να ελεγχθεί»

Νέα

Να αυξηθούν οι έλεγχοι στην αγορά και στα σουπερ μάρκετ για να σταματήσει η αισχροκέρδεια ζητάει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Χάρης Λιούρης

Να αυξηθούν οι έλεγχοι στην αγορά και στα σουπερ μάρκετ για να σταματήσει η αισχροκέρδεια ζητάει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Χάρης Λιούρης επ’αφορμή της ανακοίνωσης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, και την επίσπευση των εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Λιούρης ξεκαθάρισε ότι οι ενισχύσεις που έλαβαν οι παραγωγοί είναι «σταγόνα στον ωκεανό» ενώ εξήγησε ότι από το μέτρο στήριξης εξαιρέθηκαν πάνω από 10.000 παραγωγούς σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα η ακρίβεια στα ράφια των σουπερ μάρκετ καλπάζει και δεν διαφαίνεται καμία ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς φαίνεται ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα οδηγεί τους καταναλωτές σε αδιέξοδο. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για το γάλα στον παραγωγό δίνουν 50 με 60 λεπτά και όταν φτάνει στο ράφι για να το αγοράσει ο καταναλωτής κοστίζει 1,40 ή και 1,50! Αυτή την «ενδιάμεση διαδρομή» πρέπει να την ελέγχουν. Να σταματήσουν την αισχροκέρδεια εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών» υπογραμμίζει ο κ. Λιούρης.

Επισημαίνει, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλο θέμα με τον πρωτογενή τομέα καθώς με μεγάλη δυσκολία μπορούν οι παραγωγοί να κρατήσουν τις παραγωγές τους και να συντηρήσουν τα κοπάδια τους. «Σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και της ενέργειας.

«Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να παράγουν με ζημιά, προμηθεύοντας ποιοτικά τρόφιμα τους καταναλωτές, στηρίζοντας έτσι την διατροφική επάρκεια της χώρας. Όμως δεν είναι η τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων αυτή η οποία πλήττει το εισόδημα των καταναλωτών. Αυτό που πλήττει είναι η τελική τιμή των προϊόντων από τα αυξημένα κέρδη των ενδιάμεσων, λόγω των ανύπαρκτων ελέγχων καθώς και οι απομιμήσεις των ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων μας που οδηγούν τελικά σε παραπλάνηση των καταναλωτών» τονίζει χαρακτηριστικά.

Δυσβάσταχτο… το σούπερ μάρκετ

Ο κ. Λιούρης αναφέρθηκε και στην μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές το 2021 ήθελαν για σούπερ μάρκετ 255 € τον μήνα, ενώ για το 2022 θέλουν το 83,2%  400 € τον μήνα και το 16,8 %  324 € τον μήνα. Αυτό σημαίνει αύξηση από τον ΦΠΑ για το κράτος από 28% έως 58% το 2022. Τα ενδεικτικά αυτά στοιχεία απεικονίζουν την δυσβάσταχτη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Οι προτάσεις

Ο κ. Λιούρης κατέθεσε και μια σειρά προτάσεων που έχουν να κάνουν με την μείωση του κόστους ενέργειας όπου προτείνουν φθηνό   αγροτικό  πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί  για τις ναυτιλιακές εταιρίες  και μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες

Αναφορικά με την ακρίβεια στα τρόφιμα προτείνει μηδενικό ΦΠΑ σε  βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα το κρέας το ελαιόλαδο κ.α. τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2023, που θα ωφελήσει τον καταναλωτή, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.

Ενδιαφέρον έχουν και οι προτάσεις που κάνει για την ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων καθώς και νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων πτηνοκτηνοτρόφων ενώ αναφορικά με την προστασία από  τις «ελληνοποιήσεις» των αγροτικών – ζωικών προϊόντων ζητάει την ενίσχυση  των  ελέγχων  κατά της κερδοσκοπίας με ολοκλήρωση  από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ