Σε εγρήγορση για την προστασία της λίμνης

Τοπικά

Με το συμπέρασμα πως έχουν μειωθεί τα περιστατικά ρύπανσης στη λίμνη, χωρίς όμως να έχει εξαλειφθεί, έγινε σύσκεψη όλων των συναρμοδίων φορέων την Παρασκευή.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός ενεργειών για την αστυνόμευση και την προστασία της Παμβώτιδας, ενός στοιχείου άρρηκτα συνδεδεμένου με την εικόνα της πόλης, που ειδικά αυτή την περίοδο πρέπει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς δίνεται μεγάλη έμφαση στον τουριστικό χαρακτήρα της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων. Στα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν παρατηρηθεί ως προς την προστασία της λίμνης, πέρα από την αύξηση των περιπολιών, η οποία είναι λίγο-πολύ αναμενόμενη, περιλαμβάνεται και η στροφή σε νέα τεχνολογικά μέσα και συγκεκριμένα η χρήση drone. Αξίζει να σημειωθεί πως τα drones γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή ως μέσα περιπολίας από την αστυνομία, την πυροσβεστική αλλά και από την πολιτική προστασία.
Αναλυτικά προτάθηκαν μέτρα όπως:
-Αύξηση επιτήρησης με την συνεργασία των φορέων της προστατευόμενης περιοχής.
-Αυστηρότερη επιτήρηση της διαχείρισης πάσης φύσεως αποβλήτων και ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών.
-Αύξηση περιπολιών και χρήση σύγχρονης τεχνολογίας drone.
-Δημιουργία μεικτών κλιμακίων για αυστηρότερους ελέγχους.
-Διερεύνηση του νομικού καθεστώτος ώστε να διαμορφωθούν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες.
Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι έχουν μειωθεί τα περιστατικά ρύπανσης αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί.
Τέλος τονίστηκε η ανάγκη να τηρούν όλο οι δημότες και ειδικά όσοι δραστηριοποιούνται στην παραλίμνια ζώνη τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα ρύπανσης.
Σημειώνεται πως η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας μετά από πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Βασίλη Βλέτσα και συμμετείχε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Φίλιππας Φίλιος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων Ιωάννης Κοκκίνης, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ