Περισσότερη ασφάλεια ζητούν οι εφοριακοί

Τοπικά

Ύστερα από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν τρεις συνάδελφοί τους εν ώρα εργασίας στην Κοζάνη με τραυματίες τρεις εφοριακούς, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, οι εφοριακοί προχώρησαν χθες το πρωί σε πανελλαδική στάση εργασίας στις ΔΟΥ.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ – ΔΟΥ), η επίθεση αυτή «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καθημερινών επεισοδίων και παραβατικών συμπεριφορών απέναντι σε εργαζόμενους που βιώνουν το μεροκάματο του τρόμου. Για άλλη μια φορά καταδεικνύεται ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμία προστασία, εκτεθειμένοι καθημερινά άλλοτε στο έλεος αγανακτισμένων πολιτών και άλλοτε ανυπεράσπιστοι απέναντι σε οργανωμένα και αδίστακτα οικονομικά συμφέροντα».
Έτσι, ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα με διπλό χαρακτήρα. Το πρώτο σκέλος αναφέρεται στην ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στις ΔΟΥ της χώρας, όπου προσέρχονται οι φορολογούμενοι για τις συναλλαγές τους και το δεύτερο στην αλλαγή του μίγματος της οικονομικής – φορολογικής πολιτικής, που δημιουργεί αδιέξοδα για τους πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων θεωρούν υπεύθυνους ή εκφραστές των πολιτικών αυτών, τους εφοριακούς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Ιωαννίνων Άγγελος Νατσίκας σε δηλώσεις του τόνισε, ότι οι εργαζόμενοι στις Εφορίες καλούνται εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σε δύσκολες συνθήκες, εκτεθειμένοι πολλές φορές σε δικαίως αγανακτισμένους πολίτες, για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντί τους, μέσω της φορολογικής πολιτικής.
«Η φορολογική πολιτική ειδικά μετά τα μνημόνια χωρίς έλεος απέναντι στους οικονομικά ασθενείς, μας βρίσκει αντίθετους αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποτελέσει λόγο επιθέσεων απέναντί μας. Το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα που δημιουργούνται από αλλαγές οι οποίες αντί να λύνουν προβλήματα και να συντομεύουν τις διαδικασίες, συχνά καταλήγουν να δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στους πολίτες και να τους ταλαιπωρούν περισσότερο. Πρωτίστως είμαστε κι εμείς πολίτες και καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε φορολογούμενους που βιώνουν δυσκολίες ωστόσο ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον και να τηρούμε απαρέγκλιτα την εκάστοτε νομοθεσία», σημείωσε αρχικά για να αναφερθεί στη συνέχεια και σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, που ενισχύονται από απαξιωτικές προσεγγίσεις για το ρόλο τους ακόμη και από τον διοικητή της ΑΑΔΕ.
«Δυστυχώς μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού που τελικά εξυπηρετεί τους σκοπούς σκοτεινών και απάνθρωπων συμφερόντων καταντάμε «αποδιοπομπαίος τράγος» και δεχόμαστε διαρκώς επιθετικές συμπεριφορές από πολίτες που εσφαλμένως κρίνουν ότι για παν δεινό την ευθύνη την έχουμε εμείς. Οι δηλώσεις του ίδιου του διοικητή ότι είμαστε τεμπέληδες και ότι τα παίρνουμε, συντελούν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος», πρόσθεσε.
Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους θύματα της επίθεσης στην Κοζάνη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας, επισημαίνοντας πως δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση, για την οικονομική και φορολογική πολιτική που εφαρμόζει κάθε φορά η κυβέρνηση. «Οι πολιτικές αυτές έχουν ονοματεπώνυμο και σίγουρα δεν είναι τα ονοματεπώνυμα των συναδέλφων εφοριακών, που καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους σε δύσκολες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.