Σχέδιο δράσης για τον τουρισμό

Τοπικά

Το σχέδιο δράσης για την τουριστική προβολή των Ιωαννίνων και την προσέλκυση επισκεπτών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται λόγω της πανδημίας επεξεργάζεται ο Δήμος Ιωαννιτών.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ έχει καταθέσει ήδη προτάσεις στο Υπουργείο Τουρισμού ενώ είναι σε επικοινωνία με τουριστικά γραφεία και αεροπορικές εταιρίες.
Ο Δήμος θα οριστικοποιήσει το σχέδιο μόλις ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής.
Η Ήπειρος και τα Γιάννινα, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αποτελούν μέρος της τουριστικής προβολής που θα κάνει ο ΕΟΤ.
Το γεγονός αυτό γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Δημήτρης Φραγκάκης απαντώντας σε επιστολή που είχε αποστείλει ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.
Ο Δήμαρχος είχε ζητήσει τη δυναμική συνδρομή του Οργανισμού στην ανάδειξη και προβολή του προορισμού Ιωάννινα.
«Αυτό που επιθυμούμε είναι να συμπεριλάβετε και να αναδείξετε τον προορισμό Ιωάννινα μέσα από τις εθνικές καμπάνιες προβολής της χώρας. Είμαστε μια περιοχή με μακρά παράδοση στη φιλοξενία, με εξαιρετικά τουριστικά πλεονεκτήματα, με εύκολη, οδική προσβασιμότητα και με πολύ χαμηλό δείκτη κρουσμάτων. Είμαστε μια δυναμική κοινότητα στον τουρισμό και τη φιλοξενία, μια ενωμένη ομάδα, που είναι πρόθυμη να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ελισάφ στην επιστολή του.
Η ανταπόκριση του κ. Φραγκάκη ήταν άμεση, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση συνεργασίας, με στόχο την καλύτερη προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας.
Στο πλαίσιο αυτό, τα Ιωάννινα θα προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις επόμενες καμπάνιες του ΕΟΤ, θα διατεθεί προωθητικό υλικό των Ιωαννίνων και της Ηπείρου ενώ θα προγραμματιστούν κοινές δράσεις με το Δήμο Ιωαννιτών, με επίκεντρο τις τουριστικές ροές από την Κύπρο, την Αλβανία, το Ισραήλ και τη Βουλγαρία καθώς και τον σχολικό και τον οδικό τουρισμό.

Ευκαιρία για την Ήπειρο

Το πλεονέκτημα της Ηπείρου αναδεικνύει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που σύμφωνα με ανακοίνωσή του, τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα που σημειώθηκαν στην περιοχή θα της δώσουν προβάδισμα στην προσέλκυση τουριστών.
«Με βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητη από την παγκόσμια πανδημία, η δε Ήπειρος θεωρείται σήμερα μια από την ασφαλέστερες περιοχές, με τον Ν. Ιωαννίνων να βρίσκεται στις περιοχές που καταγράφουν σχεδόν μηδενικά κρούσματα covid-19.
Σε μια εποχή δύσκολη για τον Τουρισμό ο Ν. Ιωαννίνων, εκτός από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του καταγράφει και ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα, που ίσως αν το εκμεταλλευτούμε θα μας δώσει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία, αυτό του ασφαλούς υγειονομικού τουριστικού προορισμού.
Όλες οι έρευνες και τα δημοσιεύματα δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων δεν αποκλείουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά θα σχεδιάσουν και θα μετακινηθούν σε περιοχές που θα παρέχουν εκτός των υψηλών υπηρεσιών και υγειονομική ασφάλεια.
Ο Ν. Ιωαννίνων φαίνεται πως ίσως με τις κατάλληλες κινήσεις από τους φορείς του Τουρισμού, από την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δ. Ιωαννιτών αλλά και από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, μπορεί να κερδίσει το χαμένο στοίχημα του τουρισμού αν δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για μια μοναδική, ασφαλή διανομή.
Έχουμε τη δυνατότητα και τους τρόπους να προσεγγίσουμε χώρες που τα πήγαν καλά με τον covid-19 όπως είναι οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας και έχουν την δυνατότητα να μας προσεγγίσουν οδικώς αλλά και χώρες όπως η Ολλανδία ,η Γερμανία η Αυστρία, το Ισραήλ που δείχνουν ότι θα μετακινηθούν σε ασφαλείς υγειονομικές τουριστικές περιοχές.
Σίγουρα η διαμόρφωση ειδικών τιμών και πακέτων, φιλικών προς αυτές τις χώρες, θα δώσει το κίνητρο στο Ν. Ιωαννίνων να κερδίσει ένα κοινό-στόχο και να αναδείξει τις περιοχές του ως προορισμό τεσσάρων εποχών, που ενδεχομένως αν δεν υπήρχε δυστυχώς αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση να έπρεπε να καταναλώσει χρήμα και χρόνο να το επιτύχει. Σήμερα ίσως έχουμε μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο και να την αξιοποιήσουμε.
Ταυτόχρονα όμως, έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε και μεγαλύτερο τμήμα του εσωτερικού τουρισμού που δεν θα μετακινηθεί προς παραλιακούς προορισμούς και να δείξουμε πως το ανάγλυφο του Νομού Ιωαννίνων μπορεί να δώσει μοναδικές εμπειρίες διαμονής ακόμη και σε καλοκαιρινές περιόδους.
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων άμεσα τις επόμενες ημέρες με δεδομένο ότι ο τουρισμός προσθέτει σχεδόν το 1/3 στο ΑΕΠ της χώρας αλλά δίνει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα αύξησης του κύκλου εργασιών και σε άλλους κλάδους, όπως αυτοί του Λιανικού εμπορίου, της Εστίασης και άλλων, θα προκαλέσει μια συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς για να υιοθετηθεί μια κοινή γραμμή, μια νέα τουριστική στρατηγική ανάδειξης του ασφαλούς υγειονομικού τουριστικού προορισμού με μοναδικά χαρακτηριστικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.