Ένα ηχηρό μήνυμα με «Άδειες Καρέκλες»

Τοπικά

Με άδειες καρέκλες από τα καταστήματα εστίασης γέμισε το απόγευμα της Τετάρτης η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης και συμβολικής δράσης διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η διαμαρτυρία με τίτλο «Άδειες καρέκλες» πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με στόχο να σταλεί το μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι ο κλάδος της εστίασης καλείται να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή κρίση, και μόνον με την πραγματική και έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, μπορεί να τα καταφέρει.

Στόχος της κινητοποίησης ήταν να σταλεί το μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι ο κλάδος της εστίασης καλείται να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή κρίση, και μόνον με την πραγματική και έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, μπορεί να τα καταφέρει.

Η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων γέμισε από άδειες καρέκλες από τα καταστήματα εστίασης σε μία πρωτότυπη διαμαρτυρία, συμβολικού χαρακτήρα με τον

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ – Μπαρ, Εστίασης Ιωαννίνων «Παμβώτις» Χρ. Τάτσης αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα του κλάδου που συμπυκνώνονται στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% , στην επιδότηση του ενοικίου και στην επιδότηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, αλλά και στην εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν μόλις θα ανάψει το «πράσινο φως» από την Πολιτεία.

«Η μελέτη του Ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ δείχνει, ότι μία στις επτά επιχειρήσεις στην εστίαση δε θα καταφέρει να ανοίξει, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 100.000 επιχειρήσεις δε θα επαναλειτουργήσουν. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα για όλους μας, το πώς θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι από την 1η Ιουνίου τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής, αλλά έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουμε και τον φόβο των πολιτών, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα», ανέφερε ο κ. Τάτσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της εστίασης αναμένεται να ανοίξει την 1η Ιούνιου με ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν.

 

 

Συζήτηση με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών

 

Τα προβλήματα και οι ανάγκες της εστίασης αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης στη συνάντηση που είχαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Ιωαννίνων «Παμβώτις» Χρήστο Τάτση.

Ο κλάδος δέχθηκε βαρύ πλήγμα στο διάστημα της υγειονομικής κρίσης ενώ τελεί εν αναμονή της επαναλειτουργίας.

Οι νέοι όροι και οι κανόνες που έχουν γίνει γνωστοί, μέχρι στιγμής, δημιουργούν κι ένα νέο τοπίο στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν.

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επεσήμανε ότι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό θα εξαντληθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για επιπλέον παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης τελών για τους υφιστάμενους χώρους και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί.

Ο κ. Βάββας τόνισε ότι μόλις η δέσμη μέτρων οριστικοποιηθεί και εξειδικευτεί και πριν κατατεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα υπάρξει νέα συνάντηση ώστε να ενημερωθεί πλήρως το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου.