Πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία και εμβόλια

Τοπικά

«Τα εμβόλια είναι η μόνη λύση», αυτό είναι το κοινό μήνυμα που έστειλαν οι γιατροί του ΠΓΝΙ

«Τα εμβόλια είναι η μόνη λύση», αυτό είναι το κοινό μήνυμα που έστειλαν οι γιατροί του ΠΓΝΙ μαζί με τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΥ καλώντας όλους να υπογράψουν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών No Profit on Pandemic, ώστε να προταθεί νομοθετική τροπολογία προκειμένου να διασφαλιστεί για όλους τους πολίτες, σε όλο τον κόσμο, πρόσβαση σε θεραπεία και εμβόλια για τον COVID.

Ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων κ. Χρήστος Γρίβας μαζί με τους κ.κ. Χαράλαμπο Μηλιώνη, Βασίλη Κουλούρα και Θανάση Κιτσάκο, συντάχτηκαν απέναντι στο κοινό αίτημα να κινηθούν γρηγορότερα οι διαδικασίες για το εμβόλιο μιας και όλοι συμφωνούν ότι είναι η μοναδική λύση για το τέλος της πανδημίας.
«Ο COVID-19 εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά. Οι λύσεις πρέπει να κινούνται ακόμα γρηγορότερα. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι που ο καθένας θα έχει πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία και εμβόλια.
Όλοι έχουμε το δικαίωμα στη θεραπεία. Υποστήριξε αυτή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών, και διασφάλισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πράξει όλα όσα δύναται για να καταστήσει τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά της πανδημίας παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, ελεύθερα προσβάσιμο στον καθένα.

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για να προτείνουν συγκεκριμένη νομοθετική τροπολογία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρίστος Γρίβας για να συνεχίσει καλώντας όλους να υπογράψουν και να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ζητά:
1. Υγεία για όλους Όλοι έχουμε δικαίωμα στην υγεία. Σε μια πανδημία, οι έρευνες και τεχνολογίες θα πρέπει να κοινοποιούνται πλατιά, τάχιστα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καμία ιδιωτική εταιρεία δε θα πρέπει να έχει την εξουσία να αποφασίζει ποιος θα έχει πρόσβαση στις θεραπείες ή τα εμβόλια και σε ποια τιμή. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιτρέπουν σε μια μόνo εταιρεία να έχει μονοπωλιακό έλεγχο σε βασικά φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό περιορίζει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και αυξάνει το κόστος τους για αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
2. Διαφάνεια τώρα! Τα στοιχεία για τα κόστη παραγωγής, τις δημόσιες συνεισφορές και την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων και φαρμάκων πρέπει να είναι δημόσια. Τα συμβόλαια που υπογράφονται ανάμεσα σε δημόσιες αρχές και φαρμακευτικές εταιρείας πρέπει να δημοσιοποιούνται.
3. Δημόσιο χρήμα, δημόσιος έλεγχος Οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει για την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών. Ότι έχει πληρωθεί από το λαό πρέπει να μείνει στα χέρια του λαού. Δε μπορούμε να επιτρέψουμε στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να ιδιωτικοποιήσουν καίριας σημασίας τεχνολογίες υγείας οι οποίες αναπτύχθηκαν με δαπάνες του δημοσίου.
4. Όχι κέρδη από την πανδημία Οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες δε πρέπει να κερδοφορήσουν από αυτή την πανδημία σε βάρος της υγείας του λαού. Μια συλλογική απειλή χρειάζεται αλληλεγγύη, όχι ιδιωτική κερδοφορία.
Τα δημόσια κεφάλαια πρέπει πάντα να διατίθενται με εγγυήσεις για την διαθεσιμότητα και προσιτή τιμή. Δεν πρέπει να επιτραπεί στους Φαρμακευτικούς κολοσσούς να διασπαθίσουν λεηλατήσουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Χωρίς εμβόλιο η πανδημία δεν τελειώνει

Ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μηλιώνης ανέδειξε την σημασία αυτής της κίνησης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «εάν το εμβόλιο δεν πάει παντού τότε η πανδημία δεν θα πουθενά…»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Βασίλης Κουλούρας που ανέλυσε τα θετικά όλων των εμβολίων ενώ ξεκαθάρισε πως σε κάθε αγωγή γίνεται σύγκριση του κόστους και του οφέλους, με το όφελος σε κάθε περίπτωση να είναι πολλαπλάσιο του κόστους απαντώντας έτσι και στις όποιες φοβίες εκφράζονται για το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Όσο αργούν τα εμβόλια χάνονται ζωές

Ο διευθυντής των ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αναφέρθηκε στις ανθρώπινες ζωές που χάνονται κάθε ώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη λέγοντας ότι θα πρέπει όλοι να κινηθούμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: Θεραπεία και εμβόλιο για όλους τους πολίτες του κόσμου.
Όσο καθυστερούν τα εμβόλια, τόσο θα χάνονται ανθρώπινες ζωές, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Κιτσάκος.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ