limni_karavaki

Στο μικροσκόπιο η προστασία των λιμνών

Νέα

Συνεδρίασε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες με συμμετοχή αυτοδιοικητικών από την Ήπειρο

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή δεκάδων συνέδρων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 διαδικτυακά η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με θέμα “Προσαρμογή σ’ έναν κόσμο που αλλάζει”.
Την εκδήλωση χαιρέτησε με παρέμβαση του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας τα έργα και τις δράσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων, προαναγγέλλοντας νέο πρόγραμμα επιδοτούμενων δράσεων εξοικονόμησης νερού, για δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά κτίρια, στα πρότυπα των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Το Δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν 45 Δήμοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει βασικό στόχο την προώθηση πολιτικών ποιοτικής και ποσοτικής προστασίας του υδατικού στοιχείου των λιμνών, ποταμών και λιμνοθαλασσών, οι οποίες συνάδουν με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης υπογράμμισε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο που δημιουργεί νέα δεδομένα για την πολιτική προστασία και ανάγκη για νέο στρατηγικό σχεδιασμό. Παράλληλα βρισκόμαστε στην εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες μαζί με τους πόρους από το Πράσινο Ταμείο δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου, πρόσθεσε ωστόσο ότι η σημερινή εικόνα δεν είναι ικανοποιητική καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού στη χώρα μας είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και μιάμιση φορά πάνω από την αντίστοιχη στην Ισπανία. Πρόσθεσε δε ότι έχουμε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, το γεγονός ότι το 65 % του νερού προέρχεται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα να προκαλείται το φαινόμενο της υφαλμύρωσης όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Λάρισα, σε γεωτρήσεις σε βαθύ 400 – 500 μέτρων σε απόσταση 80 έως 100 χιλιομέτρων από την ακτή.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας βασίζεται σε τρεις άξονες που είναι: η εξοικονόμηση νερού, ο περιορισμός των διαρροών στο δίκτυο τόσο του πόσιμου όσο και του αρδευτικού νερού και η επαναχρησιμοποίηση του νερού. Σε λίγες ημέρες όπως είπε θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο για την κυκλική οικονομία που περιλαμβάνει και σειρά δράσεων για την διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων. Παράλληλα προωθούνται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προγράμματα για την ορθή χρήση του νερού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται δράσεις για την εξοικονόμηση νερού από τους καταναλωτές, καθώς και για την χρηματοδότηση υποδομών διαχείρισης λημμάτων σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων. Επίσης έχει προταθεί πρόγραμμα για τη δημιουργία δικτύου παρακολούθησης τόσο των επιφανειακών, όσο και των υπόγειων υδάτων με τη δημιουργία 1800 σημείων δειγματοληψίας ποιοτικής και ποσοτικής σε ποταμούς, λίμνες και υπόγεια ύδατα. «Το διάστημα ως το τέλος του χρόνου είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για να εντάξουμε τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν για την προστασία και αξιοποίηση του νερού», κατέληξε ο υπουργός.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη να απομακρυνθούμε από στρατηγικές και πρακτικές του παρελθόντος, όπως η αποξήρανση λιμνών και το μπάζωμα των ποταμών και να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων για αστικές αναπλάσεις αλλά και για ύδρευση των πόλεων. Τόνισε ότι τα προγράμματα, που προωθούν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, με ευρωπαϊκούς και εγχώριους πόρους για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων αποτελούν πρόκληση, στην οποία μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί με ισχυρό ρόλο η Αυτοδιοίκηση.

Εκτός από αντιπλημμυρική προστασία, όπως είπε, τα προγράμματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για ύδρευση αλλά και για τη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων. «Είναι τραγικό ότι το χειμώνα πνιγόμαστε και το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου. Αποκάλυψε επίσης πως στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ε65 δημιουργήθηκε τυχαία μια καινούργια τεχνητή λίμνη δίπλα στον Πηνειό, στην οποία ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 70 είδη πουλιών.
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος παρουσίασε τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υλοποιεί το Ταμείο, με αποδέκτες τους δήμους και τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης.
Στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες έδωσαν το παρών, ανέπτυξαν παρεμβάσεις έθεσαν αιτήματα και παρουσίασαν αναπτυξιακές προτάσεις έργων και προγραμμάτων και παραδείγματα καλών πρακτικών 52 εκπρόσωποι Δήμων μεταξύ των οποίων και οι: Βασίλης Χήρας Δημοτικός Σύμβουλος Δωδώνης, Βασίλης Παπαβασιλείου Δημοτικός Σύμβουλος Ζηρού, Βασίλης Βλέτσας Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών, Δημήτρης Δήμος Αντιδήμαρχος Νικολάου Σκουφά.