Ακυρες από το 2026 οι παλιές ταυτότητες

Νέα

Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων

 Το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ανέλυσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ενώ από τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν πια οι παλιές ταυτότητες.

Όσον αφορά τη διαδικασία έκδοσης, αναμένεται να ακολουθηθεί διαδικασία ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, ενώ το κόστος θα ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις των φωτογράφων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι πρόκειται για μια λογική διαμαρτυρία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961. O υπουργός προσέθεσε ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα καθώς από τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Μίλησε, μάλιστα, για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες ενώ κάλεσε την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».