Πρεμιέρα με χαμόγελα και προβληματισμούς στην εστίαση

Τοπικά

Απέκτησαν ξανά ζωή καφετέριες και εστιατόρια όμως τα «σύννεφα» παραμένουν.

Έφτασε η στιγμή για το τέταρτο βήμα της άρσης των μέτρων έναντι του κορωναϊού για τη χώρα μας, καθώς από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης, υπό νέους αυστηρούς κανόνες. Την ίδια ώρα, απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις προς τα νησιά, υπό αυστηρούς όρους, ενώ επανεκκινούν τις εργασίες τους και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η εστίαση άνοιξε με τις ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στις οποίες περιλαμβάνονται απολυμάνσεις, καθαρισμοί, χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό και πρωτίστως τήρηση των αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών.
Η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και στην πόλη των Ιωαννίνων επανέφερε σίγουρα τα χαμόγελα στους επαγγελματίες που έχουν να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα, μπροστά σε χρέη που συσσωρεύτηκαν, αλλά και σε αυστηρές υποχρεώσεις τήρησης των μέτρων υγιεινής και για τους εργαζόμενους και για τους πελάτες. Τα μηνύματα για τον τζίρο της πρώτης ημέρας είναι μάλλον ενθαρρυντικά κάτι όμως που θα πρέπει να έχει και συνέχεια για τους επαγγελματίες στο χώρο. Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων είδαν με ικανοποίηση από νωρίς το πρωί τους πελάτες να παίρνουν τις θέσεις τους στην πλατεία, ενώ η κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα από το μεσημέρι και μετά.
Η τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων με βάση το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη αλλαγή στην καθημερινότητα των καταστημάτων, όπως ανέφεραν.
Στην παραλίμνια περιοχή, όπως και σε άλλα σημεία της πόλης, όπου υπήρχε η δυνατότητα, ο χώρος που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα επεκτάθηκε σημαντικά, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει τους επαγγελματίες να μην μετρήσουν μεγαλύτερες απώλειες.
Χαρούμενοι και οι πελάτες που βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στην παραλίμνια περιοχή, για να πιουν τον καφέ τους, τον πρώτο σε κανονικές συνθήκες μετά από αρκετό καιρό, αν και δεν έλειψαν τα παράπονα και οι επισημάνσεις για τις τιμές, που ενώ μειώθηκε ο ΦΠΑ, η μείωση αυτή δεν πέρασε στον καταναλωτή.

Περιορισμένη η επέκταση στο κέντρο της πόλης

Στο μεταξύ, αρκετά διαφορετική ήταν η εικόνα τις μεσημεριανές ώρες στους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης, όπως στη Γρηγ. Σακκά, όπου η κίνηση ήταν μεν αρκετά αυξημένη, αλλά οι δυνατότητες επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων είναι αρκετά περιορισμένες. Οι επιχειρηματίες περιμένουν από το δήμο Ιωαννιτών και την αρμόδια Επιτροπή να εξετάσει τις εναλλακτικές που μπορεί να υπάρξουν για την αξιοποίηση επιπλέον χώρων στους πεζοδρόμους, αναλόγως και με το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Συγκέντρωση από την Ένωση Υπαλλήλων Επισιτισμού

Από την άλλη πλευρά, η Ένωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων, καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 11 το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου, διεκδικώντας περισσότερα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους.
«Η κυβέρνηση με τις νέες εξαγγελίες και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που φέρνει οπλίζει τους εργοδότες και θωρακίζει τα κέρδη τους, και για μας απογειώνει την ευελιξία, τις μειώσεις μισθών ,τη μαζική μετατροπή συμβάσεων από πλήρους απασχόληση σε μερική», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Οδηγός Επανεκκίνησης από τον ΕΦΕΤ

Την ίδια στιγμή, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19. Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.
Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες και χώροι απασχόλησης όπου μπορεί να υπάρξει έκθεση στην COVID-19 είναι: προμήθεια και παραλαβή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, αποθήκευση και μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας, επεξεργασία τροφίμων/προετοιμασία γευμάτων/κουζίνα (back of the store), λάντζα (σημεία πλύσης σκευών), αποστολή προς διανομή (delivery), πωλήσεις/service, προσέλευση και αποχώρηση προσωπικού, ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα στο προσωπικό, επίσκεψη και παραμονή εξωτερικών συνεργείων και συνεργατών / επισκεπτών/φορέων ελέγχου, γραφεία (χρήση κοινών εργαλείων, αντιμετώπιση επισκεπτών), τουαλέτες και χώροι διαλείμματος προσωπικού.
Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
-Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
-Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
-Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
-Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
-Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
-Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
-Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.
-Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.
-Μέριμνα για επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.
-Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).
-Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων.
-Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.
-Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.
-Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.
-Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.
-Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.