Πώς τα Καταδυτικά Πάρκα αλλάζουν τον τουρισμό στην Ήπειρο

Τοπικά

Σε φάση ολοκλήρωσης οι μελέτες και η αδειοδότηση για τα δύο Πάρκα σε Πάργα και Σύβοτα

Με στόχο τα παράλια της Ηπείρου να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών που ασχολούνται με τον καταδυτικό τουρισμό, η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά τον σχεδιασμό της για την αδειοδότηση τριών Καταδυτικών Πάρκων, ως μία ενιαία ενότητα σε Πάργα, Σύβοτα και Πρέβεζα.

Το θέα που ανέδειξε η «Ε» την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε το αντικείμενο των δύο θεματικών ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου σε Πάργα και Σύβοτα αντίστοιχα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Η προσπάθεια για την ίδρυση των Καταδυτικών Πάρκων στην Ήπειρο ξεκίνησαν το 2016 μέσω του έργου «TACTICAL TOURISM» του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG – IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020, στο οποίο, ως επικεφαλής εταίρος, εστίασε στη δημιουργία τριών Καταδυτικών Πάρκων στην ακτογραμμή του Ιονίου.

Μάλιστα, για το Πάρκο στα Σύβοτα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και απομένει μόνο η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται και η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξίας, που είναι αρμόδια, για την ίδρυση του Πάρκου, προκειμένου να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα.

Το Καταδυτικό Πάρκο της Πάργας έχει χωροθετηθεί ανατολικά του Όρμου Πάργας και, συγκεκριμένα, ανατολικά του Βράχου Πετράδι και εκτείνεται έως και την Άκρα Πριόνι, ενώ το Καταδυτικό Πάρκο της Πρέβεζας προτείνεται να χωροθετηθεί δυτικά του Μύτικα.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου, στόχος είναι, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης και ίδρυσης, να αξιοποιηθεί η επόμενη προγραμματική περίοδος του διασυνοριακού προγράμματος για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, χωρίς αυτό να αποκλείει άλλα πιθανά εργαλεία χρηματοδότησης, όπως ανέφερε στο πλαίσιο ημερίδας για την παρουσίαση του έργου και των Καταδυτικών Πάρκων η υπεύθυνη του project εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου Σοφία Τριάντου.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη που υπάρχει χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική για την περαιτέρω τουριστική και αναπτυξιακή ώθηση της περιοχής. Με δεδομένη την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, η Πρέβεζα και η Θεσπρωτία φιλοδοξούν να προσελκύσουν έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ευρώπη και να τους δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας

«Η δημιουργία Καταδυτικού Κέντρου στην Ήπειρο, με τα τρία Καταδυτικά Πάρκα στην ακτογραμμή του Ιονίου, αλλάζει τα δεδομένα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Ως Ήπειρος ανοίγουμε τις πόρτες σε ένα πλήθος επισκεπτών, με υψηλά εισοδήματα. Αυτό που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στην περιοχή μας είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή και τουριστική ώθηση και για αυτό δίνω συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν και τους ευχαριστώ για την βοήθεια τους», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στράτος Ιωάννου, σημειώνοντας πως τα σημεία που έχουν επιλεγεί είναι εξαιρετικού κάλλους και ιδιαίτερα ελκυστικά για τους λάτρεις της κατάδυσης.

Το έργο «Targeted ACTIons for the preservation, rehabilitation and promotion of historical, Cultural and naturAL assets encouraging TOURISM, in the entire GR-AL cross-border area» με ακρωνύμιο «TACTICAL TOURISM» οι εταίροι, ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους, προτεραιοποίησαν και υλοποιούν στοχευμένες δράσεις προώθησης του τουρισμού μέσω της διατήρησης και βιώσιμης εκμετάλλευσης πολιτιστικών και φυσικών πόρων. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν δράσεις που συμβάλλουν στην δημιουργία νέων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, στην προσβασιμότητα των σημείων ενδιαφέροντος και αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης υφιστάμενων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος.