Πηγή διαφωνίας και ο Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου

Τοπικά

Σε δύο μέτωπα συγκρούστηκαν χθες η Δημοτική Αρχή και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών». Το ένα ήταν τα μέτρα προστασίας των προσφύγων από τον κορωναϊό, και το δεύτερο ο δρόμος γύρω από τον ναό του Αγίου Παϊσίου.
Η «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Θωμά Μπέγκα εξέδωσε ανακοίνωση, ψέγοντας την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να προχωρήσει με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης την υλοποίηση του έργου της διάνοιξης και διαμόρφωσης της οδού Ιερώνυμου Β, πέριξ του νεόδμητου ναού του Αγίου Παϊσίου, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
Στην ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς οι φόβοι που είχαμε εκφράσει για τη σημαντική οικονομική ζημία που θα υποστεί ο Δήμος επιβεβαιώθηκαν, αφού δεν επελέγη ο μόνος νόμιμος τρόπος της δημοπράτησης του έργου με συνοπτικό διαγωνισμό, ο οποίος θα εξασφάλιζε πολύ μεγαλύτερη έκπτωση που θα προσέγγιζε το 50%, αν λάβουμε υπόψη τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί στο παρελθόν για αντίστοιχα έργα.
Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» τονίζει με έμφαση ότι δεν υπήρξε ποτέ αντίθετη στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Θυμίζουμε ότι ήταν η δική μας Δημοτική Αρχή η οποία παραχώρησε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων την έκταση για την ανέγερση του ναού του Αγίου Παϊσίου. Επίσης, ως παράταξη, ψηφίσαμε την εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου του έργου, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αναγκαιότητα για την κατασκευή του, καθώς και τη σπουδαιότητα για την πόλη μας της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα θυρανοίξια του Ναού στις αρχές Ιουλίου. Μια επίσκεψη η οποία είναι προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες, δίνοντας επαρκέστατο χρόνο στη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει έγκαιρα στις απαραίτητες διαδικασίες που θα διασφάλιζαν την ολοκλήρωση του έργου και τα συμφέροντα του Δήμου».

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Λίγες ώρες μετά στην παράταξη «Ενότητα Πολιτών» απάντησε η Δημοτική Αρχή.
Στην ανακοίνωση του Δήμου σημειώνεται αρχικά πως πρόκειται για την πλέον νόμιμη και γρήγορη διαδικασία , ώστε να γίνει ο δρόμος προς τον Άγιο Παΐσιο.
Στη συνέχεια αναφέρονται και τα εξής: «Η «Ενότητα Πολιτών» και ο επικεφαλής της, μετά από ολιγοήμερη ραστώνη, ανακάλυψαν «περίεργη ανάθεση» από τη Δημοτική Αρχή αλλά και έλλειμμα ενημέρωσης για το προσφυγικό και τη δομή του Κατσικά. Στην προσπάθειά τους, που γίνεται εμμονή, να ασκήσουν αντιπολίτευση, πέφτουν σε σοβαρά λάθη και ανακρίβειες. Προφανώς αυτό δεν γίνεται από άγνοια αλλά με σκοπιμότητα καθώς πρόκειται για ζητήματα που έχουν απαντηθεί ενδελεχώς σε συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
Η Ενότητα Πολιτών λοιπόν γνωρίζει ότι το αίτημα για την κατασκευή του δρόμου προς την εκκλησία του Αγίου Παισίου, υπεβλήθη από την Μητρόπολη Ιωαννίνων στις 8 Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου στο Φανάρι και η συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπου εκεί οριστικοποιήθηκε τόσο η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στα Γιάννενα όσο και ο ακριβής της χρόνος. Την ίδια ημέρα ο δήμαρχος διαβίβασε το έγγραφο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να κινηθεί η διαδικασία για την κατασκευή του δρόμου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, προχώρησε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να δεσμευτεί πίστωση για το συγκεκριμένο έργο και στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος προκειμένου να συμπεριληφθεί η κατασκευή του δρόμου. Πρόκειται, όπως γνωρίζει καλά η παράταξη του κ. Μπέγκα, για διαδικασίες απαραίτητες ώστε να υλοποιηθεί η παρέμβαση. Η τροποποίηση του προϋπολογισμού επικυρώθηκε στις 27 Μαρτίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο Δήμος ξεκίνησε άμεσα την διαδικασία θεωρώντας ότι η κατασκευή του δρόμου προς το Ναό του Αγίου Παισίου, αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωσή του».